Τι κάνει ένας Πόντιος στις Κάννες; Μα φυσικά, καλό κινηματογράφο. Ο 35χρονος Γιάννης Πολίτοφ είναι ένας ομογενής από τη Μόσχα με καταγωγή από την Τσάλκα, ο οποίος φέτος έκανε την παρθενική σκηνοθετική του δουλειά και έφτασε μέχρι και το Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία μικρού μήκους Φιλοσοφία. Εδώ και επτά χρόνια συμμετέχει ως ηθοποιός σε διάφορες ταινίες και σειρές της ρωσικής τηλεόρασης. Ό,τι έχει καταφέρει ο Γιάννης Πολίτοφ, το έχει καταφέρει με προσωπικό κόπο και ιδρώτα και πάντα με την Ελλάδα στην καρδιά του.
Ο ανερχόμενος ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Πολίτοφ μίλησε στο pontos-news.gr για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ των Καννών, μεταφέροντας την περηφάνια για την καταγωγή και τις ρίζες του.
«Ήταν μια φανταστική εμπειρία. Συμμετείχα στο πρόγραμμα Short Film Corner στο Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία μικρού μήκους που σκηνοθέτησα και ονομάζεται Φιλοσοφία. Η ταινία αυτή βασίζεται κυρίως σε αληθινά γεγονότα της δικής μου ζωής, εκτός από το χαρακτήρα του παππού, τον οποίο επέλεξα για να αναδείξω την αγάπη. Στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζονται όλα τα συναισθήματά του, όπως η αγάπη, ο φόβος… Σημαντικό ρόλο στην ταινία παίζει και η φωνή του αφηγητή που ακούγεται σε όλη την ταινία.
Το τρέιλερ της ταινίας «Φιλοσοφία»
»Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι το νόημα της ταινίας βασίζεται στο ότι ένα παιδί, περνώντας κάποιες περίεργες φάσεις, λαμβάνει ένα σημαντικό μάθημα για τη ζωή. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να συλλάβει ένα διαχρονικό μήνυμα. Δεν θέλω να αποκαλύψω και να επιβάλω τη δική μου γνώμη για την ταινία. Ο καθένας πρέπει να το αντιλαμβάνεται και να το βλέπει από τη δική του οπτική γωνία. Σκοπός της ταινίας είναι οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τη φιλοσοφία γενικά αλλά και να εμβαθύνουν σε πιο βαθιά ερωτήματα» μας είπε ο Γιάννης Πολίτοφ.
Όπως δήλωσε αποκλειστικά στο pontos-news.gr, η ταινία αναμένεται να προβληθεί στο σύντομο μέλλον και στην Αθήνα.
Μπορεί η ταινία του να μην γυρίστηκε στην Ελλάδα και να μην αφορούσε άμεσα την ελληνική πραγματικότητα, όλοι όμως οι παράγοντες που συμμετείχαν στην δημιουργία της ταινίας, ήταν στην πλειοψηφία τους Έλληνες.
«Η ταινία έχει αρκετά ελληνικά στοιχεία. Αφενός τον τίτλο Φιλοσοφία, αφετέρου γιατί γυρίστηκε με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας και της ελληνικής εθνικής τουριστικής οργάνωσης “Visit Greece”· επιπλέον παίζουν η ηθοποιός Ελλάδα Μεσβελιάνι και η Έλενα Παντζαρίδη, ενώ οπερατέρ είναι τα αδέλφια Βασιλειάδη, ο Ντέμης και ο Κώστας, που έχουν την εταιρεία Vasiliadis Production».
Όταν ρωτήθηκε ο Γιάννης Πολίτοφ για την καταγωγή του, έδειξε ιδιαίτερα συγκινημένος και μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για την περηφάνια που πρέπει να έχει ένας Έλληνας.
«Νιώθω μεγάλη περηφάνεια που γεννήθηκα Έλληνας. Παρατηρώ ότι πολλοί Έλληνες έχουν πέσει στη λήθη και δεν αντιλαμβάνονται το χρέος τους ως Έλληνες, το οποίο είναι να χαρίζουν αγάπη και φως σε όλους τους ανθρώπους. Όταν λες ότι είσαι Έλληνας, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι και το ανάλογο βάρος αυτής της λέξης. Αυτό σημαίνει να έχεις τη δέουσα συμπεριφορά και τρόπο ζωής και να σου γεννιούνται οι κατάλληλες σκέψεις. Αυτό σημαίνει να είσαι Έλληνας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κεντρική αφίσα της ταινίας στην πρεμιέρα του στη Θεσσαλονίκη
Στις 3 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη έγινε η πρεμιέρα της ταινίας Φιλοσοφία (προϊόν της εταιρείας παραγωγής Yanpol Films) στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
«Ευχαριστώ τον Γιώργο Στεφανίδη και τον Παναγιώτη Γραμματόπουλο για τη διοργάνωση της πρεμιέρας στη Θεσσαλονίκη και την Κλάρα Μυροφορίδου και τον Dj Goga για το καλλιτεχνικό κομμάτι. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο συγκρότημα Argo για την παρουσία τους στην εκδήλωση αλλά και την ομάδα διαγωνισμού χιούμορ «KVN» της Θεσσαλονίκης για την υποστήριξή τους» είπε ο Γιάννης Πολίτοφ ευχαριστώντας όλους όσοι τον στήριξαν σε αυτήν την πορεία.
- Ο Γιάννης Πολίτοφ γεννήθηκε στο Εσεντουκί της Ρωσίας στις 9 Οκτωβρίου 1981. Πατέρας του είναι ο Σεργκέι Πολίτοφ από την Τσάλκα της Γεωργίας και συγκεκριμένα από το ποντιακό χωριό Γκούνια-καλα. Ήταν καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Εσεντουκί όπου ίδρυσε τον πρώτο ελληνικό σύλλογο στην περιοχή με την ονομασία «Φοίνιξ». Η μητέρα του είναι από το Γκουμερέτι.