«Έκλεψε» το αυθόρμητο χειροκρότημα όταν μίλησε στα ποντιακά. «Ελάτε ούλ’ αντάμα. Λελεύω τον Πόντο και τον ΠΑΟΚ» είπε ο Ιβάν Σαββίδης απευθυνόμενους στα περίπου 4.000 άτομα που γέμισαν την Smidt-Arena του Λεβερκούζεν για το 35ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργάνωσε η ΟΣΕΠΕ.
Πιο πριν, μιλώντας από καρδιάς ο Πόντιος επιχειρηματίας αναφέρθηκε στο παρόν αλλά και στο μέλλον του ποντιακού κινήματος. Λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών από την Μπούντεσταγκ, αυτό που τόνισε είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι απλό και ότι η ΟΣΕΠΕ είχε ενεργό ρόλο. «Ωστόσο, πρόκειται για μια διττή απόφαση. Οι μισοί βουλευτές έκαναν λόγο για Γενοκτονία των Ποντίων, οι υπόλοιποι μας έβαλαν στις χριστιανικές μειονότητες», εξήγησε.
Για τον Ιβάν Σαββίδη, οι Έλληνες του Πόντου δεν είναι χαμένοι από το γερμανικό ψήφισμα, το αντίθετο.
Στάθηκε δε σε τρία σημεία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται εντός και εκτός ελληνικών συνόρων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. «Εμείς με την ψήφο μας πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε το ποντιακό ζήτημα να γίνει μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με άλλους λαούς, όπως είναι οι Αρμένιοι.
Σαββίδης: Στις 21 Μαΐου, στην εκδήλωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση έκανε τιμητική εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όμως ότι είναι δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Ακόμα και για την Αρμενία, μια χώρα όπου η αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι μέρος της πολιτικής της ατζέντας», συμπλήρωσε.
(Φωτ.: World Pontian Youth Coordinating Commitee)
Σύμφωνα με τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μιλά και ως πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την αναγνώριση έχουν παραμείνει σε ερασιτεχνικό επίπεδο, και είναι καιρός οι πιέσεις που ασκούνται να γίνουν πιο… επαγγελματικές. «Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε. Και δεν είναι άλλο από την έδρα Ποντιακών Μελετών που ιδρύθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε.
Σαββίδης: Ένα σημαντικό εμπόδιο στο οποίο σκοντάφτουν οι προσπάθειες που γίνονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι η διάσπαση που υπάρχει στο ποντιακό κίνημα.
«Και αν εμείς δεν είμαστε η γενιά που μπορεί να ενωθεί για χάρη ενός ανώτερου σκοπού, ας το αφήσουμε στους νέους», είπε και ανέφερε ως παράδειγμα τη δράση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας.
«Σήμερα βλέπω στην αίθουσα πολλούς νέους ανθρώπους, ακόμα και παιδιά, που προσπαθούν να διατηρήσουν τον μοναδικό ποντιακό πολιτισμό», σημείωσε και τόνισε ότι ο χορός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συστατικά της ποντιακής ταυτότητας.
Η ομιλία Σαββίδη στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών έκλεισε με έναν συναισθηματικό τρόπο: «Όταν οι Πόντιοι κρατούν τα χέρια, όταν το νταούλι συντονίζεται με τους χτύπους της καρδιάς, και όταν η λύρα μπαίνει μέσα στην ψυχή, τότε γυρίζουμε στις ρίζες μας και ερχόμαστε σε επαφή με τη μνήμη των προγόνων μας. Συνεχίζουμε τη χιλιετή ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και πιστεύω ότι μπορούμε να ενωθούμε για να πετύχουμε το στόχο μας».