Είναι ένα… σήριαλ που κρατάει χρόνια, και μια δέσμευση που παραπέμπεται από νομοσχέδιο σε νομοσχέδιο. Η επαναφορά των συντάξεων των Ποντίων, των Βορειοηπειρωτών και των ανασφάλιστων υπερηλίκων μπορεί να θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4331/2015 ωστόσο οι δικαιούχοι δεν είδαν ποτέ το χρώμα του χρήματος.
Αν και ψηφισμένος από τη Βουλή, ο νόμος που έδινε πίσω τις συντάξεις δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Γιώργος Κατρούγκαλος τον περασμένο Δεκέμβριο στα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, η κυβέρνηση είχε πάρει πίσω το νόμο επειδή όταν προχώρησε στη συμφωνία του Ιουλίου με τους δανειστές «δεν είχε τη διαπραγματευτική ισχύ να υπερασπιστεί ένα θετικό μέτρο».
Αυτή τη φορά η κυβέρνηση θεσμοθέτησε εκ νέου την επαναφορά των συγκεκριμένων συντάξεων του ΟΓΑ που πλέον ονομάζονται «επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων». Το σχετικό άρθρο περιλαμβάνεται στο νόμο 4387/2016, γνωστότερο ως νόμο για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Το ύψος του επιδόματος παραμένει στα 360 ευρώ, και θα αναπροσαρμόζεται όπως και οι κύριες συντάξεις.
Σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο η σημαντικότερη αλλαγή έχει να κάνει με τα χρόνια παραμονής που απαιτούνται προκειμένου να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος. Πλέον πριν από την υποβολή της αίτησης απαιτείται να έχουν συμπληρωθεί 15 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα (από 10 χρόνια που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος).
Διαφορετικά, η 15ετία θα μπορεί να μετρήσει αν ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει 10 χρόνια συνεχούς παραμονής πριν από την κατάθεση της αίτησης, συν άλλα πέντε χρόνια μεταξύ του 17ου και 67ου έτους της ηλικίας του. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διαμένει στην Ελλάδα για όσο διάστημα του καταβάλλεται το επίδομα.
Ακόμα και οι παλαιοί δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν νέα αίτηση προκειμένου να τους δοθεί το επίδομα.
Επιπλέον βασικές προϋποθέσεις για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος είναι οι εξής:
- Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
- Να μην λαμβάνει ή να μην δικαιούται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη των 360 ευρώ. Εάν λαμβάνει σύνταξη μικρότερη από το ποσό που θεσμοθετήθηκε τότε δικαιούται να πάρει τη διαφορά, εκτός και αν η διαφορά είναι μικρότερη των 20 ευρώ οπότε δεν δικαιούνται την παροχή.
- Το επίδομα θα δίνεται ολόκληρο σε όσους έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια παραμονής. Σε διαφορετική περίπτωση θα μειώνεται κατά 1/35 για κάθε έτος που υπολείπεται.
- Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ, ή σε περίπτωση εγγάμων να μην υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ. Επιπλέον, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ, και η αξία της κινητής περιουσίας τα 6.000 ευρώ.
Πότε θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος
Πότε θα μπορέσουν οι δικαιούχοι να αρχίσουν να παίρνουν τα χρήματα είναι άγνωστο. Η δημοσίευση του ΦΕΚ είναι το πρώτο στάδιο αλλά δεν… πάει ταμείο. Αναμένεται η υπουργική απόφαση που –μεταξύ άλλων– θα καθορίζει τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία καταβολής της παροχής. Αυτή θα δώσει ουσιαστικά και το χρονοδιάγραμμα.
Κατεβάστε από ΕΔΩ το άρθρο 93 του νόμου 4387/2016, που αφορά στο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.