Το μεγάλο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα έχει ξεκινήσει, ακολουθώντας τα σχέδια διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είχε παρουσιάσει το έργο τον Μάρτιο στο Ζάππειο σε εκδήλωση διοργανωμένη από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) ο οποίος επισκέφθηκε το ναό χθες, είδε να στήνονται σκαλωσιές και εργάτες να οξυγονοκολλούν χαλύβδινα υποστηρίγματα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 ενώ ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός στο κοινό καθόλη τη διάρκεια των εργασιών.
Η τελευταία παρέμβαση στο χώρο έγινε πριν από 70 χρόνια, όταν Βρετανοί επιστήμονες πρόσθεσαν σιδερένια κλωβό για την αντιμετώπιση της προϊούσας παραμόρφωσης τού Ιερού Κουβουκλίου.
Το μεταλλικό πλαίσιο υποστηρίζει το μνημείο εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά οι μαρμάρινες πλάκες του Τάφου έχουν χαλαρώσει με τα χρόνια, εν μέρει λόγω των καθημερινών επισκέψεων από χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες.
Το διεθνές μνημείο χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα πάνω από το χώρο της σπηλιάς που θεωρείται ότι είχε ταφεί ο Ιησούς. Το μνημείο θα αποσυναρμολογηθεί με ιδιαίτερη φροντίδα και θα συναρμολογηθεί εκ νέου σε εργασίες που σύμφωνα με τα σχέδια θα κρατήσουν οκτώ μήνες. Τα σπασμένα ή εύθραυστα μέλη θα αντικατασταθούν ενώ οι μαρμάρινες πλάκες που μπορούν να συντηρηθούν θα καθαριστούν, και το πλαίσιο που τις στηρίζει θα ενισχυθεί.
Οι εργασίες χρηματοδοτούνται από τις τρεις κύριες χριστιανικές κοινότητες του Παναγίου Τάφου (ελληνορθόδοξη, φραγκισκανική και αρμενική), καθώς και από κρατικές και ιδιωτικές πηγές.