Μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής στην μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, φιλοξένησε την Παρασκευή 27 Μαΐου η ελληνική πρεσβεία στην Aιώνια Πόλη. Στην εκδήλωση με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης, ποίηση είναι μόνον ό,τι μένει», πήραν μέρος ο διακεκριμένος νεοελληνιστής Μάριο Βίττι, η καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, Πάολα Μαρία Μινούτσι και διακεκριμένοι Ιταλοί ποιητές που διάβασαν και σχολίασαν στίχους του Έλληνα νομπελίστα.
Στην παρέμβασή του ο καθηγητής Μάριο Βίττι αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη και στην φιλική σχέση που τους συνέδεε μέχρι το θάνατό του.
Καρπός και απόδειξη αυτής της σχέσης αλλά και της συχνής μεταξύ τους επικοινωνίας υπήρξε ο όγκος της αλληλογραφίας τους, η οποία βρίσκεται σήμερα στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη. Η καθηγήτρια Πάολα Μαρία Μινούτσι αναφερόμενη στο έργο του Ελύτη τόνισε ότι ενώ υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι είναι ο ποιητής του φωτός και του Αιγαίου, η ίδια τον θεωρεί ποιητή της σκιάς και της εσωτερικής αναζήτησης, χαρακτηριστικά τα οποία, όπως είπε, είναι πιο έντονα στην ύστερη φάση της ποιητικής παραγωγής του.
Το Νόμπελ με το οποίο τιμήθηκε ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης το 1979 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ρώμη, Θεμιστοκλής Δεμίρης, με τη σειρά του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ελύτης σημειώνοντας ότι είναι εμφανής η αγάπη του ποιητή για την ελληνική γλώσσα, αφού «ψάχνει, βρίσκει, θυμάται, αναμειγνύει τις λέξεις, για να παίξει μαζί τους, έτσι ώστε και εμείς να μπορέσουμε να ακούσουμε χρώματα, να δούμε μελωδίες, να αγγίξουμε γεύσεις και να γευθούμε διάφορες μορφές».
Την τιμητική εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη συνδιοργάνωσαν η ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη, η έδρα νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Σαπιέντσα και η ελληνική κοινότητα Ρώμης και Λατίου.