Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Αναγνώσεις του Αριστοτέλη» έλαβε χώρα στο Ροστόφ επί του Ντον στις 26 Μαΐου, με επίτιμο προσκεκλημένο τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Περικλή Μήτκα. Οι εργασίες του 5ου επετειακού διεθνούς συνεδρίου έγιναν στο Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας και του έτους Αριστοτέλη. Έλαβαν μέρος 50 επιστήμονες που εκπροσωπούσαν 12 πανεπιστήμια από 10 πόλεις της Ρωσίας.
Οργανωτές του συνεδρίου ήταν η Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας, το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας «Λομονόσοφ» και το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο.
«Για μένα είναι μεγάλη τιμή να παρουσιάσω το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Ροστόφ, στο συνέδριο που οργανώσατε αυτή τη χρονιά που το ΑΠΘ, το μεγαλύτερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, γιορτάζει την 90ή επέτειο από την ημέρα της ίδρυσής του, στο Έτος Πολιτισμού Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς και για το επετειακό έτος για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη» είπε στο Συνέδριο ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.
Ο πρύτανης τόνισε τη σημασία της υπογραφής του συμφώνου για τη συνεργασία του ΑΠΘ με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστημονικής μελέτης και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έδρας Ποντιακών Μελετών και έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στον τομέα της φιλολογίας.
Βικτώρια Κράφτσενκο, Περικλής Μήτκας, Μελίνα Λεόνοβα (φωτ.: agoor.ru)
«Στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, στο τέλος Μαρτίου για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία οργανώσαμε την έκθεση-παρουσίαση των ρωσικών πανεπιστημίων, με την παρουσία τεσσάρων εκπροσώπων των πανεπιστημίων. Είμαι πολύ χαρούμενος που το ΑΠΘ υποστηρίζει τους ισχυρούς και πολυετείς δεσμούς με τα ρωσικά πανεπιστήμια και συνεχώς τους ενισχύει» σημείωσε. Ο Περικλής Μήτκας αναφέρθηκε και στο πιο σημαντικό κοινό πρότζεκτ του ΑΠΘ με τη Ρωσία, το πρόγραμμα «Ιάσων», το οποίο άρχισε 22 χρόνια πριν με στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια των χωρών που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.
Συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου είχαν η συντονίστρια του Συμβουλίου Νεολαίας του ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ Βικτώρια Κράφτσενκο και η πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Ροστόφ Μελίνα Λεόνοβα.