Τα ποντιακά σωματεία του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας έδωσαν δυναμικό παρόν στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα (Ντίσελντορφ). Τα 13 σωματεία καθώς και ο σύλλογος του Βελγίου συνδιοργάνωσαν τις εκδηλώσεις μνήμης. Μετά το μνημόσυνο στον ιερό ναό, ακολούθησαν χαιρετισμοί, την έναρξη των οποίων έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Ντίσελντορφ κ. Πανταζίδης. Τόνισε ότι η ημέρα δεν είναι μέρα γιορτής. Είναι μέρα τιμής για τους αδικοχαμένους προγόνους.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ) κ. Απατσίδης, μετέφερε τα χαιρετίσματα και τα συγχαρητήρια του προέδρου της ΟΣΕΠΕ κ. Οσιπίδη. Έκανε αναφορά στην προσδοκία αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 2 Ιουνίου. Στο πλαίσιο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (από τη Βουλή της Γερμανίας) στις 2 Ιουνίου, υπάρχει ψήφισμα που αναφέρεται και στους υπόλοιπους χριστιανικούς λαούς. Ενημέρωσε ότι η ΟΣΕΠΕ συνέταξε και απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής καθώς επίσης και στους προέδρους όλων των πολιτικών παρατάξεων και τους βουλευτές ζητώντας να τιμήσουν και να αναγνωρίσουν στο ψήφισμα αυτό ονομαστικά και τους Πόντιους.
Ο γενικός πρόξενος του Ντίσελντορφ κ. Δελαβέκουρας, επισήμανε για τη Γενοκτονία ότι είναι ένα έγκλημα στο οποίο δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη.
«Είμαστε εδώ για να ενωθούμε και να δείξουμε την δύναμη μας, μέχρι να αναγνωρίσουν το έγκλημα», είπε.
Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης, π. Θεοφάνης ευχήθηκε την δικαίωση και αναγνώριση ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Όσο κρατάτε αυτές τις μνήμες ζωντανές δεν θα πεθάνουν ποτέ. Όσο θα λιτανεύετε μέσα στην ιστορία, είναι λιβάνισμα των λειψάνων των χιλιάδων αυτών θυμάτων».
Ακολούθησε κεντρική ομιλία με εισηγητή τον Σ. Καλεντερίδη, με τίτλο «Αιδώς και οδύνη της ανθρωπότητας» για το τι είναι γενοκτονία αλλά και εκτενής αναφορά στον ξεριζωμό.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης (που έγινε στις 22 Μαΐου) προβάλλονταν εικόνες του Πόντου και η ποντιακή χορωδία με μοιρολόγια σε μετέφερε στην τότε εποχή. Τα παιδιά των συλλόγων, ακούραστα κρατώντας τα λάβαρα, διαμόρφωναν εντυπωσιακά τον χώρο.
Συνταρακτική, ανατριχιαστική, συγκινητική διαπερνούσε το σώμα και άφηνε σημάδια στην ψυχή η Γεωργία Σιδήροπουλου με το μοιρολόι της σε ένα μονόπρακτο που παρουσιάστηκε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης και καθήλωσε του θεατές.
- Αναδημοσίευση από το europolitis.com.
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.