Το δικό του μήνυμα για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στέλνει μέσω του pontos-news.gr ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Νοβοροσίσκ (περιφέρεια του Κράσνονταρ), Ανατόλι Γκούροφ.
Μιλά για την τραγική ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων, για την μετέπειτα εγκατάσταση των επιζησάντων και την ανάγκη αναγνώρισης των βίαιων εγκλημάτων.
«Δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε. Πρέπει να θυμόμαστε. Πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία. Μόνο τότε θα ηρεμήσουν οι ψυχές των προγόνων μας αλλά και εμείς ως χριστιανοί. Ως παιδιά των προγόνων μας θυμόμαστε ό,τι μας παραδόθηκε μέσω της καταγωγής μας. Πρέπει να διατηρήσουμε ό,τι έχουμε σήμερα».
Ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Νοβοροσίσκ αφηγήθηκε στο pontos-news.gr δύο μικρές ιστορίες που θυμόταν από τις διηγήσεις της γιαγιάς του.
«Η σημασία της Γενοκτονίας μού έγινε περισσότερο αντιληπτή πριν από 5-7 χρόνια. Παλιά, όταν η γιαγιά μου μου έλεγε ιστορίες για την Τραπεζούντα και για τα γεγονότα εκείνης της εποχής, δεν συνειδητοποιούσα τότε αυτά που κατανοώ σήμερα», μας λέει.
«Μου έρχεται στο μυαλό μια αληθινή ιστορία, όταν μια ομάδα Ποντίων μαζί με τη γιαγιά μου έτρεχαν να σωθούν και κρύβονταν σε θάμνους. Οι Τούρκοι άρχισαν να θερίζουν τους θάμνους αλλά κάτι τους απέσπασε την προσοχή και έτσι γλίτωσαν. Άλλο ένα γεγονός που θυμάμαι είναι όταν είχαν αποχωρήσει από τον Πόντο για να εγκατασταθούν στη Ρωσία. Στα σύνορα τους υποδέχτηκαν οι Ρώσοι στρατιώτες, τους έδωσαν ζεστά ρούχα, τους τάισαν. Αυτό έμεινε στη μνήμη της γιαγιάς από τότε που ήταν παιδί. Αυτά τα δυο γεγονότα στιγμάτισαν τη ζωή της· το πρώτο είχε να κάνει με την εξολόθρευση και το δεύτερο με τη σωτηρία».
Ο Γκούροφ μας είπε ότι κατάλαβε την πλήρη σημασία αυτών των γεγονότων όταν άρχισε να ασχολείται με τον Σύλλογο Ελλήνων του Νοβοροσίσκ. «Φυσικά όσο πιο πολύ ενδιαφέρεσαι, τόσο πιο πολλά μαθαίνεις.
»Αν ξεχάσουμε τους προγόνους μας, θα ξεχάσουμε και την ιστορία μας, θα χάσουμε και την ταυτότητά μας.
»Οι ψυχές των προγόνων μας δεν έχουν αναπαυθεί. Εμείς ακόμα θυμόμαστε και οι υπαίτιοι για τη Γενοκτονία ακόμα δεν αποδέχονται όσα έγιναν. Πρέπει οπωσδήποτε να αγωνιστούμε μαζί για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία, η βίαια εξολόθρευση αυτών των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που πέθαναν επίσημα υπολογίζονται στους 353.000, όμως είναι πολλοί περισσότεροι» κατέληξε.