Έφτασαν εκεί ξεριζωμένοι από τα χώματα του Πόντου μετά από δύο χρόνια περιπλάνησης και ταλαιπωρίας και η γη των Ιωαννίνων τους καλοδέχθηκε, τους αγκάλιασε και τους άφησε να ριζώσουν. Οι περισσότεροι έφυγαν από την επαρχία Ντούστε του Πόντου και το χωριό Γενίερ, από το Τοκάτι, από τη Σαμψούντα και τα γύρω χωριά. Έφτασαν από τα μικρασιατικά παράλια στον Πειραιά, την Πρέβεζα και μετά από 24 μήνες, στις 14 Ιουλίου του 1923, οι πρώτοι 2.860 Έλληνες του Πόντου εγκαταστάθηκαν έξω από τα Γιάννενα σε βαλτώδη περιοχή. Ήταν ξυλουργοί, κτηματίες, γεωργοί, κτιστάδες, έμποροι, που έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό τους και έδωσαν πνοή στον τόπο. Την ημέρα του Σταυρού, στις 14 Σεπτέμβρη του 1934, εγκαινιάστηκε το πρώτο σχολείο για τα παιδιά τους.
Ο τότε Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων έδωσε στην περιοχή το όνομα Ανατολή για να τους θυμίζει τη χαμένη τους πατρίδα.
Αυτός ο τόπος, τιμά από σήμερα έως και την Κυριακή 22 Μαΐου, τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ξεκίνησαν το πρωί με τη διανομή ιστορικού φυλλαδίου και ενημέρωση του κοινού έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Το Σάββατο 21 Μαΐου, στις 20:00, θα διαβαστούν μαρτυρίες των Ελλήνων του Πόντου από τις τραγικές ημέρες της Γενοκτονίας, στην κεντρική πλατεία Μπάφρας, με συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου. Το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου στον Ιερό Ναό Του Θεού Σοφίας στην Ανατολή. Θα ακολουθήσουν, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων, καθώς και κεντρική ομιλία από τον λέκτορα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαλκίδη Θεοφάνη.
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.