Κρατώντας τα μαχαίρια τους στα χέρια και κάνοντας έναν κύκλο, ακρίτες του Πόντου δίνουν τον όρκο του πολεμιστή. Το βλέμμα αγριεμένο, το ύφος αυστηρό και με το «χρώμα» του μετάλλου η φωνή τους. Αφού ορκίστηκαν να πεθάνουν για την πατρίδα και φώναξε «παρών» κάθε ένας από αυτούς στην ανάγνωση των ονομάτων των Ποντίων καπεταναίων, πιάνονται χέρι-χέρι και αρχίζουν μια παθιασμένη σέρρα, καταθέτοντας όλη τη δύναμη της ψυχής τους!
Ήταν ένα κομμάτι από το εξαιρετικό και ιδιαίτερα συγκινητικό θεατρικό δρώμενο, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Παύλου Μελά και οι τρεις ποντιακοί σύλλογοι που λειτουργούν στα όριά του: οι «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, η Ένωση Ποντίων Πολίχνης και ο «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης».
Παρά την καταρρακτώδη βροχή κανένας δεν έφευγε από τη γεμάτη πλατεία της Άνω Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης.
Για αρκετή ώρα τα μάτια ήταν καρφωμένα στη σκηνή και το μόνο που ακουγόταν ήταν οι γόοι από το κλάμα κάποιων κατασυγκινημένων θεατών. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η παράσταση αφορούσε την αληθινή και ανατριχιαστική ιστορία του «Κούκουδα», ενός Ποντίου που έπνιξε με τα ίδια του τα χέρια το μωρό του για να μην ακούγεται το κλάμα του και να γλιτώσουν από τους Τούρκους όλοι οι συγχωριανοί του που κρύβονταν σε μια σπηλιά.
Με την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ξεκίνησε η εκδήλωση μνήμης, η οποία τελέστηκε μπροστά από την προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο Δήμο Παύλου Μελά. Κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης Γεωργία Κωνσταντινίδου και οι πρόεδροι των τριών ποντιακών συλλόγων Κώστας Παπαδόπουλος των «Ακριτών του Πόντου», Πόπη Πολυματίδου της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης και Αλέξανδρος Εμενίδης του «Αλέξανδρου Υψηλάντη» Ηλιούπολης.
«Οι πατρίδες στον Πόντο δεν είναι ξεχασμένες. Είναι αλησμόνητες. Όση σκόνη κι αν πέσει στο βιβλίο της ιστορίας, θα βρεθούν κάποια χέρια να το ξεσκονίσουν.
»Μπορεί να βρίσκουμε τη δύναμη και να συγχωρούμε, όμως δεν ξεχνούμε. Θα διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Τη βήμα-βήμα αναγνώριση της Γενοκτονίας από όλα τα κράτη αλλά και από την Τουρκία. Σήμερα δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε μαζί με 353.000 ψυχές αδελφών μας. Επιτέλους, ας ξεστομίσει μια συγγνώμη η Τουρκία», είπε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δ. Δεμουρτζίδης.
Για τη γη του Πόντου, αυτήν του Χρυσόμαλλου Δέρατος, των Αμαζόνων, των Μυρίων του Ξενοφώντα και των Ακριτών έκανε λόγο ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, θεολόγος, διδάκτωρ Ιστορίας και υπεύθυνος του ερευνητικού κέντρου του «Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα», Θεοδόσης Κυριακίδης. Παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων που οδήγησαν στη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό. «Ο λόγος που μιλάμε για Γενοκτονία και όχι για κάτι άλλο είναι διότι οι Νεότουρκοι εξόντωσαν με πρόγραμμα τους χριστιανούς. Το όνειρο των προσφύγων για επιστροφή έσβησε με το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1930», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θεοδόσης Κυριακίδης.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν ο Γιώργος Ιωαννίδης στο τραγούδι, ο Δημήτρης Ξενιτόπουλος στη λύρα και ο Γιώργος Κορτσινίδης στο νταούλι, οι οποίοι παρουσίασαν πασίγνωστα συγκινητικά τραγούδια του Πόντου. Ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο και η εκδήλωση έκλεισε με τους μουσικούς που έπαιξαν το «Πάρθεν η Ρωμανία» και «Την πατρίδα μ’ έχασα».
Η σέρρα στην εκδήλωση (βίντεο Ν. Αλβανούδης)
Η βροχή στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε περίπου μισή ώρα πριν αρχίσει η εκδήλωση. Σταμάτησε όταν τοποθετήθηκε προς χάριν του θεατρικού δρωμένου μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά πάνω στη σκηνή. Η εικόνα σηκώθηκε, για να ξεκινήσει η σέρρα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή άνοιξαν οι ουρανοί…
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.