Αποστολή στη Γιάλτα (Κριμαία): Βασίλης Τσενκελίδης
Το ελληνικό χωριό Λάκοι της Κριμαίας την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπήρξε το σύμβολο της αντίστασης των Ελλήνων του βόρειου τμήματος του Ευξείνου Πόντου. Τον ηρωισμό και τον αγώνα των κατοίκων αυτού του χωριού τίμησαν με επιμνημόσυνη δέηση οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού «Φάρος της Κριμαίας», που έγινε στις αρχές Μαΐου.
Περισσότερα από τριακόσια μέλη της νεολαίας του AGOOR από διάφορα μέρη της Ρωσίας επισκέφτηκαν το χωριό για να προσκυνήσουν τη γη που είναι ποτισμένη με το αίμα των αδικοχαμένων θυμάτων.
Οι κάτοικοι του χωριού εκτελέστηκαν από τους Ναζί και συνεργάτες τους Τατάρους, γιατί στη δύσκολη εποχή της κατοχής αντιστάθηκαν και διατήρησαν την πίστη για την απελευθέρωσή τους.
Η ώρα της επιμημνόσυνης δέησης μπροστά από το μνημείο
Ο ορεινός δρόμος που οδηγεί στο χωριό και στο μοναστήρι του Ευαγγελιστή Λουκά, που βρίσκεται εκεί, είναι προσβάσιμος μόνο σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Η σύγχρονη εκκλησία του Αποστόλου Λουκά οικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια του ιστορικού ορθόδοξου ναού, ο οποίος θυμίζει την καταστροφή του χωριού Λάκοι και τον αφανισμό των κατοίκων του.
Την ανοικοδόμηση της εκκλησίας ανέλαβε το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη, βασικός χορηγός του Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού.
Η παρουσία εκπροσώπων της νεολαίας των ελληνικών συλλόγων στην Κριμαία από τις 7 ως τις 9 Μαΐου κατέστη δυνατή χάρη στον πατριωτισμό του Έλληνα επιχειρηματία, που δηλώνει πάντα περήφανος για τις ποντιακές του ρίζες και εκφράζει την πίστη του στις δυνατότητες της νεολαίας.
Μνημείο προς τιμή των ηρώων
Κοντά στο ναό έχει στηθεί ένας οβελίσκος, πάνω στον οποίο είναι χαραγμένα τα ονόματα των ηρωικών κατοίκων του χωριού. Η προσπάθεια συγκέντρωσης περαιτέρω στοιχείων για τους κατοίκους του χωριού που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζεται και ο κατάλογος θα συμπληρωθεί και με άλλα ονόματα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους αυτού του έργου.
Οι ιερείς τελούν τρισάγιο μπροστά από τον οβελίσκο προς τιμή των ηρώων του χωριού
Μπροστά από αυτόν τον οβελίσκο έψαλαν ιερείς το τρισάγιο κατά τις εκδηλώσεις, και ύστερα ακολούθησε συμβολική δενδροφύτευση.
Δίπλα στον οβελίσκο τοποθετήθηκε μια κάψουλα που περιέχει ένα μήνυμα για τις μελλοντικές γενιές: «Οι Έλληνες της Ρωσίας τοποθέτησαν την κάψουλα με αφορμή την ανέγερση του μνημείου των ηρώων-θυμάτων του χωριού Λάκοι την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πάντα θα θυμόμαστε το ηρωικό κατόρθωμά σας. Αγαπητοί απόγονοι προσέξτε. Προστατέψτε τον κόσμο. Προστατέψτε το φως. Οι πρόγονοί μας πλήρωσαν για αυτό πολύ ακριβά – με τη ζωή τους. 8 Μαΐου 2016. Ρωσία. Δημοκρατία της Κριμαίας. Χωριό Λάκοι».
Η τοποθέτηση της κάψουλας μπροστά από το μνημείο
Η τοποθέτηση της κάψουλας έγινε από τον βουλευτή της Δούμας Όλεγκ Λεμπέντεφ μαζί με τη διοργανώτρια του Φεστιβάλ, την πρόεδρο της Ελληνικής Νεολαίας της Ρωσίας Ευγενία Ποπόβα και τους απογόνους των κατοίκων του χωριού Λάκοι Βίκτωρ Σπάι και Ίγκορ Λέλι.
Ο Βίκτωρ Σπάι μίλησε στο pontos-news.gr για τους προγόνους του, τους χριστιανούς κατοίκους του χωριού που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στο ναζισμό.
«Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, ερχόμαστε εδώ και θυμόμαστε. Όμως χρόνο με το χρόνο μένουν όλο και λιγότεροι αυτόπτες μάρτυρες της τραγικής περιόδου» δήλωσε με πικρία ο Βίκτωρ Σπάι.
Ο Βίκτωρ Σπάι (ένας από τους απογόνους των επιζώντων κατοίκων του χωριού) και η γυναίκα του
Ο βουλευτής της Δούμας Όλεγκ Λεμπέντεφ μιλώντας στο πλήθος, τους κάλεσε όλους να απολαύσουν τη χαρά της ζωής: «Ας είμαστε όλοι χαρούμενοι. Ας δίνουμε χαρά και στα παιδιά μας! Παιδιά, να αγαπάτε τους γονείς σας και θα έχουμε μαζί πάντα ένα ευτυχισμένο μέλλον».
Στον ουρανό πάνω από το χωριό εμφανίστηκαν αλεξιπτωτιστές, που έπεσαν από ρέπλικα ρωσικού πολέμου αεροπλάνου, κρατώντας στα χέρια τους σημαίες ελληνικές, ρωσικές, και της Δημοκρατίας της Κριμαίας.
Κατά την προσγείωση της ελληνικής σημαίας αντήχησε από το έδαφος ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης Ευγενία Ποπόβα και ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας, Ιβάν Σόνους, ευχαρίστησαν τον κόσμο για την παρουσία του.
Ιβάν Σόνους, Ευγενία Ποπόβα, Ίγκορ Λέλι
Ο Ιβάν Σόνους ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον κύριο χορηγό του Φεστιβάλ Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τους μοναχούς του μοναστηριού στο χωριό Λάκοι, «οι οποίοι συντηρούν το μνημείο και επιτηρούν το χωριό. Ευχαριστώ και τους προγόνους μας, χάρη στους οποίους έχουμε ό,τι έχουμε σήμερα: την τιμή μας και την ελευθερία μας».
«Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα. Είχαμε έναν δύσκολο δρόμο για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Αλλά θέλω να σας πω ότι παρά τις δυσκολίες, είμαστε εδώ. Η ομορφιά αυτού του τόπου είναι απλώς θεϊκή. Τα δέντρα που φυτέψαμε σήμερα ας είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον μας» είπε η Ευγενία Ποπόβα, και ευχαρίστησε προσωπικά τον Ίγκορ Λέλι για τη συνδρομή του.
Η τοποθέτηση της κάψουλας μπροστά από το μνημείο
«Ήρθατε από όλη τη Ρωσία σε αυτήν τη γωνιά της Κριμαίας για να τιμήσετε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Ζήτω η 9η Μαΐου και Χριστός Ανέστη» είπε ο Ίγκορ Λέλι.
Λίγο πριν αποχωρήσουν από το χωριό Λάκοι, τα μέλη της Ελληνικής Νεολαίας παρουσίασαν ποντιακούς χορούς ως δείγμα σεβασμού προς τους αδικοχαμένους ήρωες του χωριού.
Την Κυριακή 8 Μαΐου ήταν και η μέρα του Αντίπασχα (Κυριακή του Θωμά), όταν οι ζωντανοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους νεκρούς, κάνοντας επίσκεψη στους τάφους των προγόνων τους. Αυτή η ορθόδοξη παράδοση συμβολίζει τη νίκη της ζωής ενάντια στο θάνατο.
Φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης.