Στην αλβανική Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει δήμοι και κοινότητες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καταγγέλλοντας «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» και αποκαλύπτοντας παράλληλα ένα σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τα Τίρανα. Όπως καταγγέλλουν οι Βορειοηπειρώτες, έχουν πέσει θύματα μιας «μεθοδευμένης υφαρπαγής» δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων λιβαδιών, δασών και καλλιεργήσιμης γης που τους ανήκει δικαιωματικά.
Σύμφωνα με πηγές των Δήμων Φοινίκης και Δρόπολης, στους νομούς Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου έχει αλλάξει ήδη παρανόμως η κυριότητα επί της γης σε περισσότερα από 220.000 στρέμματα, που ανήκαν σε περιοχές με αμιγή ελληνικό πληθυσμό.
Το himara.gr αναφέρει χαρακτηριστικά ότι –σύμφωνα με το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία– η αλβανική κυβέρνηση διαπράττει «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» στα χωριά της Χειμάρρας Βουνό και Δρυμάδες, με αφορμή τις κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων και την αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες.
Οι δυνάμεις της πολεοδομικής αστυνομίας (IKMT) και του αλβανικού στρατού, μέχρι στιγμής, έχουν κατεδαφίσει 25 κτήρια και κατασκευές στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό, δηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής της Χειμάρρας που εφαρμόζει η αλβανική κυβέρνηση.
Οι μηνυτήριες αναφορές των ομογενών αναφέρουν ότι οι Αλβανοί προβάλλουν τις αξιώσεις τους στηριζόμενοι σε δήθεν τίτλους ιδιοκτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και σε έγγραφα εμφανώς πλαστογραφημένα κατά πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο.
Δεκάδες τέτοιες δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη, πολλές από τις οποίες παρακολουθεί η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στο Αργυρόκαστρο. Σε διάφορες περιοχές στη Λιβαδειά, στην Κουλουρίτσα νομού Αγίων Σαράντα, στο Κώσταρι νομού Δελβίνου, στο Ραντάτι Αργυροκάστρου και αλλού, οι καταπατητές εκτάσεων προέβησαν ακόμη και σε πράξεις βίας εναντίον ομογενών.
Όπως έλεγαν, κάποιοι εξ αυτών αξίωναν από τους μειονοτικούς να εγκαταλείψουν και τα σπίτια τους, επειδή, κατά τους ισχυρισμούς τους, τα έχουν κτίσει στις «περιουσίες» τους. Στο Κώσταρι του Δελβίνου άτομα αλβανικής καταγωγής περιέφραξαν δια της βίας περισσότερα από 120 εκτάρια γης, ιδιοκτησία της κοινότητας, και απειλούν τους κατοίκους της να παραιτηθούν από το αίτημά τους για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Από το ΥΠΕΞ για την ώρα δεν υπάρχουν αντιδράσεις αν και έχει ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.