Στον απόηχο μιας χρονιάς που «σημαδεύτηκε» από τις δηλώσεις Φίλη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πολλοί είναι αυτοί που στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη 19η Μαΐου επιλέγουν να μιλήσουν για την άρνηση της Γενοκτονίας. Ένας από αυτούς και ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης, ο οποίος ήταν καλεσμένος του Μορφωτικού Συλλόγου Σερβίων «Τα κάστρα».
Στα Σέρβια Κοζάνης, την Κυριακή 8 Μαΐου, τίμησαν τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού με μια μεγάλη εκδήλωση.
«Μόλις το 1994, με καθυστέρηση 75 χρόνων, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε ομόφωνα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης», σημείωσε ο Γιώργος Παρχαρίδης στην εισήγησή του. Όπως είπε, αυτοί που προσπάθησαν να αφανιστεί ο ελληνισμός, και οι Έλληνες και Ελληνίδες να γίνουν λαοί-μουσεία, δεν τα κατάφεραν. «Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα, και από την Τουρκία, την αναγνώριση της Γενοκτονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παρχαρίδη η άρνηση είναι η τελευταία πράξη μιας γενοκτονίας που άφησε ανοιχτή την Κερκόπορτα για την τέλεση και άλλων γενοκτονιών.
Στη δική της εισήγηση η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σερβίων, Χρυσάνθη Καραγιαννίδου, υπογράμμισε ότι «έχει νόημα να διασώσουμε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, και κάθε ιστορικού γεγονότος, αν η μνήμη συνοδεύεται με πράξεις που εγγυώνται για το μέλλον τον αυτοσεβασμό μας και τη συλλογική μας αξιοπρέπεια».
Η εκδήλωση στα Σέρβια έκλεισε με ερωτήσεις προς τον Γιώργο Παρχαρίδη και με ποντιακούς χορούς που παρουσίασε ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσιανής.