Αποστολή στη Γιάλτα (Κριμαία): Βασίλης Τσενκελίδης
Mε την πομπή του πλήθους που έφερε τα πορτρέτα των πεσόντων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου κορυφώθηκε σήμερα στη Γιάλτα της Κριμαίας το Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού που διοργάνωσε η ελληνική νεολαία της Ρωσίας. Η παρέλαση της 9ης Μαΐου έγινε για την Ημέρα Νίκης, όταν οι Ρώσοι επικράτησαν των Γερμανών κατακτητών. Το pontos-news.gr ήταν εκεί από την έναρξη του Φεστιβάλ το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή κατά την επίσκεψη στο ελληνικό χωριό Λάκκοι της Κριμαίας.
Το Φεστιβάλ «Φάρος της Κριμαίας», που έγινε στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, είχε μεγάλη επιτυχία γιατί συνδύασε συζήτηση, περιήγηση, ιστορία και γιορτή.
Οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ ξεπέρασαν τους 300, εκ των οποίων πολλοί ήταν εκπρόσωποι οργανώσεων της ελληνικής νεολαίας από όλη τη Ρωσία. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ έγινε με την οικονομική υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Ιβάν Σαββίδη.
Συνάντηση νεολαίας με Ρώσους βουλευτές· αναφορά και στο θέμα της Γενοκτονίας
Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με τη συνάντηση της ελληνικής νεολαίας της Ρωσίας με εκπροσώπους της ρωσικής Βουλής, καθώς και τον πρόεδρο της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας Ιβάν Σόνους, στην αίθουσα εκδηλώσεων γνωστού ξενοδοχείου της Γιάλτας. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις ελληνορωσικές σχέσεις, τη δράση των ελληνικών συλλόγων και την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.
Το pontos-news.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων από το μέλος της ελληνικής νεολαίας του Γκελεντζίκ, Γεώργιο Ασκάλοφ.
Συμμετοχή στις συζητήσεις είχαν η κύρια διοργανώτρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού και πρόεδρος της ελληνικής νεολαίας της Ρωσίας Ευγενία Ποπόβα και η συντονίστρια του Συμβουλίου Νεολαίας του ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ Βικτώρια Κράφτσενκο.
Η κύρια διοργανώτρια του Φεστιβάλ Ευγενία Ποπόβα
Οι επίσημοι εκπρόσωποι που έδωσαν το παρών ήταν ο βουλευτής της Δούμας Όλεγκ Λεμπέντεφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουσλάν Μπαλμπέκ και ο αντιπρόσωπος του προέδρου Πούτιν στην Ομοσπονδία της Κριμαίας Γκεόργκι Μουράντοφ. Παρούσα ήταν επίσης η εκπρόσωπος των ελληνορωσικών σχέσεων στο ρωσικό Κοινοβούλιο Όλγα Κοβιτίδου, η δυναμική και δραστήρια βουλευτής της κρατικής Δούμας που με εργατικότητα και πίστη στον αγώνα της ανεβαίνει σταδιακά τα σκαλιά της πολιτικής σκηνής – δεν ξεχνά όμως ποτέ την ελληνική καταγωγή της και συνεισφέρει στην ενίσχυση της ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας.
Γκεόργκι Μουράντοφ, Ρουσλάν Μπάλμπεκ, Ιβάν Σόνους (από αριστερά) – Όλγα Κοβιτίδου, Όλεγκ Λεμπέντεφ (από δεξιά)
Τους χαιρετισμούς τους και τις ευχές τους για μια επιτυχημένη διεξαγωγή του Φεστιβάλ έστειλαν με επιστολές τους ο Ιβάν Σαββίδης και ο πρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.
Στην εναρκτήρια συζήτηση του Φεστιβάλ συμμετείχαν ακόμα η πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Ροστόφ Μελίνα Λεόνοβα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων του Γκελεντζίκ Αφλατόν Σαλάχοφ και ο πρόεδρος του συλλόγου «Ενότης», Βαλεντίν Σαμπχάζοφ.
Προετοιμασία του χορευτικού συγκροτήματος πριν από την εμφάνισή του
Γιορτή στις ακτές της Γιάλτας με ποντιακούς χορούς και τραγούδια
Το απόγευμα του Σαββάτου το Φεστιβάλ συνεχίστηκε στις ακτές της Γιάλτας, όπου ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες από διάφορες περιοχές της Ρωσίας έδωσαν ζωή, χρώμα και ρυθμό σε μια μεγάλη ελληνική γιορτή.
Οι ποντιακοί χοροί κότσαρι και σέρρα μαζί με τους κρητικούς χορούς ξεσήκωσαν τους Έλληνες νεολαίους, πολλοί από τους οποίους είναι Πόντιοι.
Παρούσα στο φεστιβάλ ήταν και η διάσημη τραγουδίστρια στη ρωσική μουσική σκηνή Ντιάνα Γκουρτσκάγια. Η τυφλή Γεωργιανή τραγουδίστρια από το Σοχούμ ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία το ποντιακό τραγούδι «Να φωτίζ’ και το μωρόν» και τους συγκίνησε όλους. Τραγούδησε επίσης ένα μελοποιημένο ποίημα της βουλευτή Όλγας Κοβιτίδου. Αλλά και η χορωδία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας τραγούδησε ένα μελοποιημένο πατριωτικό ποίημά της για τη Ρωσία και τους λαούς που διαμένουν σε αυτήν.
Η τραγουδίστρια Ντιάνα Γκουρσκάγια
Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν δωρεάν μπλουζάκια που έφεραν το σήμα του «Φάρου της Κριμαίας».
Όλοι οι εκπρόσωποι της ρωσικής Βουλής και των ελληνικών συλλόγων που βρέθηκαν στην πρωινή συνάντηση της νεολαίας έδωσαν το παρών και στο Φεστιβάλ, συμμετέχοντας κι αυτοί στη μεγάλη γιορτή.