Βρυξέλλες – Αποστολή: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Την υπόσχεση ότι θα βρίσκεται σε επικοινωνία με την Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών, προκειμένου στο ψήφισμα της επόμενης χρονιάς να συμπεριληφθούν τα αιτήματά της (αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία, αντιμετώπιση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη γειτονική χώρα, καθώς και να πάψει να αποτελεί τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας), έδωσε η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της Έκθεσης για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Λέσχης.
Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα στο ψήφισμα της επόμενης χρονιάς να συμπεριληφθεί και το άρθρο 50 του ψηφίσματος του προκατόχου της Κάμιελ Έρλινγκς, το οποίο αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία και καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τα ποντιακά αιτήματα.
Η Πίρι –αν και έχει τη φήμη της φιλότουρκης, με ιδιαιτέρα γραμματέα Τουρκάλα– ανέφερε ότι ανησυχεί για την έλλειψη ελευθερίας και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Σοφία Σακοράφα, Κώστας Χρυσόγονος
Η αντιπροσωπεία της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών είχε νωρίτερα συνάντηση με τους ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Εύα Καϊλή και Κώστα Χρυσόγονο, τρεις από τους πέντε που ανέλαβαν δράση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής από το Ευρωκοινοβούλιο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης και κατόπιν ερωτήσεως, η Σ. Σακοράφα ανέφερε ότι στελέχη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με ανόητο τρόπο αμφισβήτησαν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από έναν αιώνα στην Τουρκία.
- Φωτογραφίες: Νίκος Φλίκας.