Παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι παραδοσιακοί χοροί είναι δημοφιλείς στην Ελλάδα, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, ερευνητές του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ θέλησαν να διαπιστώσουν τα οφέλη τους στην καρδιά.
Με επικεφαλής τους καθηγητές Αστέριο Δεληγιάννη και Ζαχαρία Βορδό, η ομάδα μελέτησε 40 άτομα μέσης ηλικίας 73 ετών, τα οποία είχαν κοινό χαρακτηριστικό τη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Οι μισοί παρακολούθησαν για ένα τρίμηνο μαθήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών, και οι άλλοι μισοί παρέμειναν στο καθιστικό στυλ ζωής.
Έπειτα από τρεις μήνες, διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους ηλικιωμένους καρδιοπαθείς είχαν ασχοληθεί με το χορό μπορούσαν –κατά μέσο όρο– να πηδήξουν 10% ψηλότερα και 6% ταχύτερα, ενώ η δύναμη των ποδιών τους είχε αυξηθεί κατά 10%. Επίσης, γενικότερα είχαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει χορούς.
Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, σημειώνεται στη μελέτη, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περισσότερο σε προγράμματα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης των μυών, ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά.
«Θα μπορούσαν να δώσουν στους ασθενείς περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή τους, βοηθώντας τους να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες. Θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν τον συντονισμό και να μειώσουν τον κίνδυνο των πτώσεων και των τραυματισμών», δήλωσε ο Ζαχαρίας Βορδός.
Η μελέτη της ελληνικής ομάδας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Cardiovascular Nursing της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.