Μοιάζουν σπίτια βγαλμένα από το μέλλον και σε έναν μεγάλο βαθμό είναι. Γιατί οι κατασκευές αυτές, τα Zero Houses, που ετοιμάζονται και συντίθενται στο σημείο όπου θα μείνει ο ιδιοκτήτης τους (modular) καινοτομούν σε πολλούς τομείς, με κυριότερο το μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο που επιτυγχάνει. Τέτοια σπίτια κατασκευάζει η οικογένεια αρχιτεκτόνων Μακρίδη, μια οικογένεια της Θεσσαλονίκης με ποντιακή ρίζα που έργο της είναι η πρώτη προκατασκευασμένη και modular κατοικία στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Τα μυστικά της επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά, η πολυετής μελέτη και ενασχόληση με το αντικείμενο, αλλά και η ευρηματικότητα και η προσαρμοστικότητα που χαρακτηρίζουν τους Πόντιους, λέει στο pontos-news.gr η Ελεάννα Μακρίδου.
Πρόκειται για ικανότητες που μεταφέρονται γονιδιακά από γενιά σε γενιά και αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία καινοτόμων ιδεών σε διάφορους τομείς, εκτιμά η Ελεάννα, η οποία πάντα… επιστρέφει στην πρόσφυγα –από την Τραπεζούντα– γιαγιά της Ελένη.
Ήταν δυναμική, διατέλεσε μάλιστα για πολλά χρόνια και πρόεδρος του ΔΣ της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, ενώ συνεχής ήταν η προσπάθειά της να διατηρηθεί η επαφή με τις ρίζες ακόμα και μέσα από απλά πράγματα, όπως η ποντιακή κουζίνα που τα μυστικά της δίδασκε στην εγγονή της.
Αυτήν που με τα άλλα μέλη της οικογένειάς της συνέλαβαν και υλοποίησαν το Zero House.
Η κατασκευή του Zero House στηρίζεται στους κανόνες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, η οποία εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί για την παραγωγή ενέργειας τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε τόπου. Ειδικότερα, αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια το χειμώνα για να παραμένει το ακίνητο ζεστό, και εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι με τις σωστές σκιάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, βέβαια, και η εξασφάλιση φυσικού φωτισμού και αερισμού. Είναι με τέτοιον τρόπο κατασκευασμένο το κέλυφός του, ώστε με τη χρήση των κατάλληλων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) να παράγει όση ενέργεια καταναλώνει για θέρμανση ή δροσισμό, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους ιδιοκτήτες του.
Έμπνευση από την παράδοση
«Στόχος είναι η επίτευξη της όσο το δυνατό λιγότερης κατανάλωσης ενέργειας. Το Zero House επιτυγχάνει μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το περιβάλλον, αλλά και για την τσέπη των ιδιοκτητών του. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα καινοτόμο ιδέα για την Ελλάδα» λέει η Ελεάννα Μακρίδου.
«Σημαντική είναι η γνώση που αποκτήσαμε από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η οποία αποτελεί έναν εξαιρετικό οδηγό για τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Όλα τα παλαιά κτήρια είναι στην ουσία και βιοκλιματικά. Μάλιστα κατασκευάστηκαν χωρίς κάποια ιδιαίτερη τεχνολογία, απλώς αξιοποιούσαν οι κατασκευαστές τις κλιματολογικές συνθήκες».
Το Zero House είναι κατασκευασμένο με οικολογικά, ανακυκλώσιμα υλικά (ξύλο, αλουμίνιο κτλ.) ή με τοπικά υλικά (π.χ. πέτρα), ώστε κατ’ αρχάς να αποφεύγεται το κόστος μεταφοράς.
Και ποια είναι τα αρχιτεκτονικά μυστικά για εξοικονόμηση ενέργειας;
- Η θερμομόνωση του ακινήτου για ελάχιστες απώλειες ενέργειας.
- Η δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων στη νότια πλευρά του ακινήτου για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας το χειμώνα.
- Η προφύλαξη του κτηρίου από τη ζέστη το καλοκαίρι με την τοποθέτηση των κατάλληλων σκιάστρων.
- Η τοποθέτηση υπερσύγχρονων κουφωμάτων.
«Με όλα αυτά δημιουργούμε ένα πολύ καλό κέλυφος, ώστε να έχουμε μειωμένες ανάγκες σε ενέργεια. Αν σε αυτό ενσωματώσουμε συστήματα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά πανέλα, καθώς και συστήματα γεωθερμίας, επιτυγχάνουμε να καταναλώνουμε όση ενέργεια παράγουμε», τονίζει η Ελεάννα.
Όπως υποστηρίζει, με τα βιοκλιματικά σπίτια αντιμετωπίζεται το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την κατανάλωση ενέργειας σε μία πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα, αλλά, παράλληλα, γίνεται και προσαρμογή στη συνεχώς τροποποιούμενη προς τη βιοκλιματική κατεύθυνση ελληνική νομοθεσία.
Άλλωστε, από την 1η Ιανουαρίου 2020, με βάση ευρωπαϊκή οδηγία,
θα υπάρχει υποχρέωση όλα τα κτήρια
να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.
Το μέσο κόστος κατασκευής του Zero House κινείται στα 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή, όπως λέει η Ελεάννα, «όσο κοστίζει και η κατασκευή ενός συμβατικού σπιτιού». Το μεγάλο κέρδος είναι ότι ο ιδιοκτήτης του δεν έχει στη συνέχεια έξοδα για ενέργεια.
Σύμφωνα με την Ελεάννα Μακρίδου, βαίνει ολοένα αυξανόμενο το ενδιαφέρον των πολιτών για την απόκτηση βιοκλιματικών σπιτιών, κυρίως ως εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική και σε νησιά. Μήπως ήρθε η ώρα να το σκεφτούμε σοβαρά;
Ο χώρος της εταιρείας στην έκθεση «Infacoma 2016»
► Το Zero House παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση «Infacoma» της ΔΕΘ τον Φεβρουάριο του 2016. Πλέον η οικογένεια Μακρίδη προχωρά στην περαιτέρω αξιοποίηση της συγκεκριμένης καινοτόμου ιδέας. Η εταιρεία «Μακρίδης και Συνεργάτες» δημιουργήθηκε το 1978 από τον Πέτρο Μακρίδη, ενώ τα δύο παιδιά του μπήκαν σε αυτήν τη δεκαετία του ’90. Ασχολείται με αρχιτεκτονικές μελέτες, με την κατασκευή μικρών έργων και τη διακόσμηση. Στο χώρο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μπήκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά τη συνεργασία της με το γραφείο «Τομπάλη» στην Αθήνα.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφηση του άρθρου παραχωρήθηκαν από την Ελεάννα Μακρίδου.