Φεστιβάλ ελληνικού και ρωσικού πολιτισμού διοργανώθηκε στο Παλάτι Πολιτισμού του Γκελεντζίκ για τα εγκαίνια του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας στην Περιφέρεια του Κράσνονταρ.* Ο Ιβάν Σαββίδης και οι πρόεδροι της ελληνικής διασποράς της Ρωσίας, μετά τη γόνιμη συνεδρίαση που είχαν το Σάββατο 9 Απριλίου, πήγαν στο Παλάτι Πολιτισμού για να λάβουν μέρος στην εκδήλωση μαζί με όλους τους Έλληνες και φιλέλληνες.
Τα καλύτερα ελληνικά και ρωσικά χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Περιφέρεια ενώθηκαν για να «παντρέψουν» τους πολιτισμούς τους.
Ανάμεσά τους και μικρά Ποντιόπουλα που ανέβηκαν στη σκηνή, και υπό την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων τους χόρεψαν κι αυτά με το ρυθμό της ποντιακής μουσικής. Το κοινό ξεσηκώθηκε με τη σερανίτσα που χόρεψε το συγκρότημα «Πατρίδα», αλλά και με το ομάλ’ του συγκροτήματος «Αγκαλίτσα». Ποντιακούς χορούς παρουσίασαν και τα χορευτικά συγκροτήματα «Ελπίδα» και «Ήλιος».
Συγκίνηση προκάλεσε ο τραγουδιστής από την Κύπρο Αλέξανδρος Τσοποζίδης, ο οποίος ερμήνευσε με συγκινητικό τρόπο τα τραγούδια «Αδέλφια-Έλληνες» και «Πατρίδα», ενώ ο πολυβραβευμένος τραγουδιστής Μιχάλης Μιντσάκης ερμήνευσε το γνωστό τραγούδι του «Έλληνας Ζορμπάς».
Με τον δικό τους τρόπο ενθουσίασαν το κοινό και οι δύο μικροί μπουζουκτσήδες Οντισέι Μπαχρούσεβ και Μπογκντάν Σμολτσένκο από το Κριμσκ.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκαν οι ύμνοι της Ρωσίας, της Ελλάδας, και της Περιφέρειας του Κράσνονταρ.
Οι παρουσιαστές καλωσόρισαν το κοινό και στην ελληνική και στη ρωσική γλώσσα. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ, Φραγκίσκος Κωστελλένος, αναφέρθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Πολιτισμός Ελλάδας» στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Σημείωσε ότι οι Έλληνες, που είναι μέρος της Περιφέρειας του Κράσνονταρ, διατηρούν την πολιτισμική τους κληρονομιά, κομμάτι της οποίας είναι και η βαθιά πίστη τους στην Ορθοδοξία.
Ο Ιβάν Σαββίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φεστιβάλ
«Οι Έλληνες μαζί με τους Ρώσους στρατιώτες υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας στον Α΄ Παγκόσμιο και στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Ανάμεσά τους αναδείχθηκαν πολλοί ήρωες. Οι Έλληνες ξέρουν καλά να δουλεύουν αλλά και να ξεκουράζονται! Αυτό μου απέδειξε η εμπειρία μου από τη συνεργασία μου εδώ και 13 χρόνια με την ελληνική διασπορά» είπε στη σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος του Νοβοροσίσκ, Βλαντίμιρ Σινιαγκόφσκι.
Ο Ιβάν Σαββίδης από την πλευρά του τόνισε τη σημασία του αμοιβαίου εμπλουτισμού των πολιτισμών και του κοινού πνευματικού χώρου των δύο χωρών.
Την εκτίμηση και το θαυμασμό όλων κέρδισε ο σκηνοθέτης του φεστιβάλ, αλλά και τα σκηνικά, τα οποία άλλαζαν συνεχώς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: απεικονίζονταν τα αρχαία ελληνικά μνημεία με θέα το Αιγαίο πέλαγος, τη Μαύρη θάλασσα αλλά και τα υπέροχα λευκά σπίτια της Σαντορίνης, τα ανθισμένα λιβάδια και πολλά άλλα τοπία, δημιουργώντας το κατάλληλο πνεύμα και την ατμόσφαιρα για τους τραγουδιστές και τους χορευτές.
Στο φουαγέ του Παλατιού Πολιτισμού, με τη συνεργασία όλων των συλλόγων, είχε στηθεί έκθεση με παλιές αγιογραφίες, αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων, αμφορείς, λογοτεχνικά βιβλία και περιοδικά που σχετίζονται με τη ζωή της ελληνικής διασποράς στο Κουμπάν. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε για τους επισκέπτες η έκθεση του Κωνσταντίνου Φωτιάδη «Πόντος – Δικαίωμα στη μνήμη».
Η έκθεση του Κ. Φωτιάδη στο φουαγιέ του Παλατιού Πολιτισμού
Στην εορταστική συναυλία έδωσαν το παρών ο δήμαρχος του Γκελεντζίκ Χρέστιν Αλεξάντροβιτς και οι αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ομοσπονδιών της Ρωσίας Γιούρι Ασλανίδης, Ηλίας Κανακίδης και Κωνσταντίνος Ατματσίδης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος καθώς και οι πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων της Ανάπας, του Κράσνονταρ, του Γκελεντζίκ, του Νοβοροσίσκ, του Κριμσκ, της Μόσχας, του Βλαδικαυκάς, του Ροστόφ, της Σταυρούπολης και άλλων περιοχών της Ρωσίας.
Υπεύθυνος για την προετοιμασία και τη διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων του Γκελεντζίκ Αφλατόν Σαλάχοφ.
_____
*Υπολογίζεται ότι κατοικούν εκεί πάνω από 35.000 Έλληνες, σύμφωνα με τον διευθυντή του τομέα της εσωτερικής πολιτικής της διοίκησης της Περιφέρειας του Κράσνονταρ, Βίκτορ Τούσεφ.