Έλληνες από όλη τη Ρωσία, πρόεδροι συλλόγων, νεολαιών και αυτονομιών ένωσαν τις δυνάμεις τους και συγκεντρώθηκαν στο Γκελεντζίκ για να συζητήσουν σημαντικά και επίκαιρα θέματα της ελληνικής διασποράς. Η συνεδρίαση έγινε στις 9 Απριλίου με αφορμή τα εγκαίνια του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας στην περιφέρεια του Κράσνονταρ.
Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας και της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης.
Πριν ξεκινήσουν τις εργασίες τους, οι σύνεδροι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στο ναό του Άγιου Ανδρέα, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του επισκόπου Νοβοροσίσκ και Γκελεντζίκ, Θεογνώστου.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα του ελληνικού κινήματος στη Ρωσία. Ως προτεραιότητα στις δραστηριότητές τους για το 2016 οι Έλληνες της Ρωσίας όρισαν την ανάπτυξη της εθνικής εκπαίδευσης, της ερευνητικής εργασίας για τη διατήρηση της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού και την υποστήριξη των πρωτοβουλιών της νεολαίας.
Προεργασία για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Μετά από πρόταση του Ιβάν Σαββίδη, αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη προγράμματος δραστηριοτήτων περιόδου 2016-2019, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Όλοι οι ελληνικοί σύλλογοι της Ρωσίας την 19η Μαΐου θα τελέσουν μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Από αριστερά: Γιούρι Ασλανίδης, Ιβάν Σαββίδης, Χρέστιν Αλεξάντροβιτς, Κωνσταντίνος Ατματσίδης, Ηλίας Κανακίδης
Εκμάθηση νεοελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες της Ρωσίας
Κατά τη συνεδρίαση προτάθηκε, σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, η δημιουργία εκπαιδευτικών κατασκηνώσεων στην Ελλάδα, όπου τα παιδιά και η ελληνική νεολαία της Ρωσίας θα μπορούν να εδραιώσουν τις γνώσεις τους στη νεοελληνική γλώσσα.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή της νεοελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας σε σχολεία της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος των Ελλήνων του Γκελεντζίκ ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τετράμηνο της σχολικής χρονιάς 2015-2016, στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Γκελεντζίκ και σε έδρα του Πανεπιστημίου του Κουμπάν άρχισε κύκλος μαθημάτων για την εκμάθηση νεοελληνικής γλώσσας. Ήδη έχει ξεκινήσει η ανατύπωση των εγχειριδίων της νεοελληνικής γλώσσας, της Μαρίνας Ρίτοβα, για μαθητές της Ρωσίας Ε΄-Η΄ τάξης.
Τα μέλη του συμβουλίου που συμμετείχαν στη συνεδρίαση
Δημιουργία ιστοσελίδας για τον ελληνισμό της Ρωσίας
Η εκδότρια και αρχισυντάκτρια της ρωσόφωνης εφημερίδας Μιρ και Ομόνοια, που εκδίδεται στην Ελλάδα, Ίνγκα Αμπγκάροβα, παρουσίασε στο συμβούλιο τη δοκιμαστική έκδοση μιας ιστοσελίδας που σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και την Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας.
Ο ιστότοπος αυτός θα είναι αφιερωμένος στο Έτος Ελλάδας-Ρωσίας και στόχος του θα είναι αφενός να εξοικειώσει τους Έλληνες αναγνώστες με τις ελληνικές κοινότητες της Ρωσίας και αφετέρου να παρουσιάσει τις περιοχές της Ρωσίας στις οποίες είναι εγκατεστημένες.
Ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε τη σημασία του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας για την ελληνική διασπορά και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Γκελεντζίκ, Χρέστιν Αλεξάντροβιτς, επισήμανε τη συμβολή των Ελλήνων του Κράσνονταρ στην ανάπτυξη της περιοχής και της πόλης. Την συνολική έκθεση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρονιάς ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ηλίας Κανακίδης.
Ο αντιπρόεδρος της Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ηλίας Κανακίδης, μιλά στο συμβούλιο
Το κλίμα για το επερχόμενο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού που θα γίνει στη Γιάλτα 6-9 Μαΐου προετοίμασε η πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικής Νεολαίας της Ρωσίας, Ευγενία Ποπόβα.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, έγινε στο Γκελεντζίκ, στο Παλάτι Πολιτισμού, πανηγυρική εκδήλωση για τα εγκαίνια του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.