Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι το θέμα του διαγωνισμού συγγραφής δοκιμίου, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι από τις περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, ηλικίας μέχρι 35 ετών, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή τα δοκίμιά τους από τις 6 Απριλίου μέχρι τις 6 Μαΐου.
Ο διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αφύπνιση του πατριωτισμού και της αγάπης για την πατρίδα των προγόνων καθώς και η συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού, το κείμενο του δοκιμίου, που θα γίνεται δεκτό και στην ελληνική και στη ρωσική γλώσσα, δεν πρέπει να περιλαμβάνει υβριστικό λεξιλόγιο και προσβολές κατά των Αρχών. Απαγορεύονται επίσης οι διακρίσεις με βάση τη φυλή και το φύλο, η προπαγάνδα φασιστικών και πολεμοκεντρικών ιδεών, καθώς και άλλες τοποθετήσεις που θα μπορούσαν να διώκονται σύμφωνα με το νόμο.
Η οργανωτική επιτροπή έχει το δικαίωμα χωρίς προειδοποίηση να ακυρώσει τη συμμετοχή ενός δοκιμίου αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Επίσης, έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει οποιοδήποτε δοκίμιο δίχως να ειδοποιήσει τον συγγραφέα, καθώς και να το χρησιμοποίησει για ερευνητικούς σκοπούς. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή των όρων του.
Κατά την αποτίμηση του έργου από την κριτική επιτροπή θα ληφθούν υπόψη: η ανεξάρτητη σκέψη, το όραμα, η συνέπεια της παρουσίασης, ο γλωσσικός πλούτος, η ακρίβεια των λέξεων, η έκφραση, το ύφος, η σύνταξη, η λογική-συνθετική δομή, η τεκμηρίωση των επιχειρημάτων, οι εικόνες και τα συναισθήματα των συγγραφέων.
Ο νικητής θα λάβει βραβεία που θα καθοριστούν από την οργανωτική επιτροπή καθώς και από την εβδομαδιαία ρωσόφωνη εφημερίδα Μιρ και Ομόνοια που εκδίδεται στην Αθήνα. Τα δοκίμια των τριών πρώτων νικητών θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα και οι συγγραφείς θα λάβουν από ένα αντίτυπο.
Κριτική επιτροπή του διαγωνισμού:
- Γιούλια Ζάρικοβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης.
- Ίνγκα Αμπγκάροβα, δημοσιογράφος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Μιρ και Ομόνοια.
- Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός, διευθυντής της ρωσικής έκδοσης του pontos-news.gr.
- Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης, ιστορικός, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικών Ερευνών.