Εξαιρετικά αβέβαιο είναι αν θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στον ιστορικό Πόντο, κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το φετινό καλοκαίρι. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκαναν στο pontos-news.gr στέλεχος της υπηρεσίας Αναστηλώσεων της Τουρκίας και τουριστικοί πράκτορες.
Η απόφαση για τέλεση της λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο θα εξαρτηθεί από την πορεία των εργασιών στήριξης των βράχων στο Όρος Μελά, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές του χειμώνα.
Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι οι εργασίες που εκτελούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας πάνω από το μοναστήρι, προκειμένου να μην αποκολληθούν μεγάλοι όγκοι βράχων που απειλούν την ασφάλεια πιστών και επισκεπτών. Το «καμπανάκι» χτύπησε ένας μεγάλος βράχος, που αποκολλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο κι έπεσε στην περιοχή του μοναστηριού, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί κάποιος ή να προκληθούν σοβαρές ζημιές στα κτίσματα.
Νερμίν Ουζούναλι
Μιλώντας στο pontos-news.gr από τη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβη για εκδήλωση, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Νερμίν Ουζούναλι, η οποία είναι από την Τραπεζούντα, είπε ότι γίνεται ό,τι δυνατόν προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι το καλοκαίρι, όμως δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.
«Το μοναστήρι της Σουμελά είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία, και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα το καταφέρουμε.
»Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο από όλα, είναι η ασφάλεια των ανθρώπων. Σε αυτή τη φάση “καθαρίζουμε” τους επικίνδυνους βράχους και θα τοποθετήσουμε σκαλωσιές», μας είπε η Νερμίν Ουζούναλι.
Από την πλευρά του, τη βεβαιότητα ότι το μοναστήρι δεν θα ανοίξει για τον κόσμο πριν από το καλοκαίρι του 2017 εμφανίστηκε μιλώντας στο pontos-news.gr από τη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος τουριστικός πράκτορας Μπουράκ Κουγιούντσογλου (φωτ. αριστερά), ο οποίος δραστηριοποιείται στον Πόντο.
Το pontos-news.gr συνάντησε τους Τούρκους συνομιλητές του σε εκδήλωση για την προώθηση του τουρισμού της Ελλάδας στην Τουρκία, που έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία τουριστικοί πράκτορες από τη γείτονα συναντήθηκαν με Έλληνες. Τη διοργάνωση είχε η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.
Από την Τραπεζούντα, την ίδια στιγμή, ο Μεχμέτ Κιουτσούκ, ο οποίος εργάζεται στον τουριστικό τομέα στην περιοχή του Πόντου, μετέφερε στο pontos-news.gr δήλωση του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου στη διεύθυνση Τουρισμού της Τραπεζούντας, του Μπάχρι Χαλίλογλου.
Ο Μπ. Χαλίλογλου είπε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να ανοίξει η Παναγία Σουμελά το καλοκαίρι για τη λειτουργία, για δύο ημέρες.
Τίποτα όμως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αφού η προσέλευση κάθε χρόνο στην Παναγία τη Σουμελιώτισσα είναι τεράστια και δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των επισκεπτών καθ’ όσο διάστημα συνεχίζονται οι επισκευαστικές εργασίες.
«Πράκτορες και άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό θέλουν να ανοίξει το μοναστήρι. Είναι σε διαρκή συζήτηση. Το κλείσιμο της μονής επηρεάζει τον τουρισμό. Γιατί στην Τραπεζούντα πού θα τους πάμε αν το μοναστήρι δεν είναι επισκέψιμο; Έτσι, αλλάζουν τα σημεία επίσκεψης. Πάμε στη Ριζούντα, στα παρχάρια και αλλού…».
«Στην κουβέντα μας με τον Μπάχρι Χαλίλογλου», συνεχίζει μιλώντας στο pontos-news.gr ο Μεχμέτ Κιουτσούκ, «ο ίδιος ανέφερε και το εξής: Το να λειτουργήσει το μοναστήρι φέτος, παρόλο που γίνονται εργασίες, εξαρτάται από τον Βαρθολομαίο». Πιστεύει ότι εάν ο Βαρθολομαίος ζητήσει από τις Αρχές της Τουρκίας να γίνει λειτουργία στη μονή, τότε θα ανοίξει έστω και για δύο μέρες.
Η καταγραφή των θρησκευτικών μνημείων στην Τουρκία
Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο παρουσίασης με θέμα «Οι θρησκευτικοί θησαυροί της Ανατολίας ως εναλλακτικό τουριστικό προϊόν» παρουσιάστηκαν τα χριστιανικά μνημεία στη σημερινή Τουρκία.
Όπως ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης η Νερμίν Ουζούναλι, στην Τουρκία έχουν καταγραφεί συνολικά 1.642 χριστιανικά θρησκευτικά μνημεία· στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται 153 εκκλησίες, 8 μοναστήρια και 6 ξωκκλήσια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα 1.178 εκκλησίες, 166 ξωκκλήσια, 103 μοναστήρια και 29 βασιλικές.
Η Παναγία Νικοπόλεως (της Γαράσαρης), μετά την αναστήλωσή της
Κατά τη Ν. Ουζούναλι, εδώ και χρόνια η τουρκική πολιτεία αναστηλώνει και αναδεικνύει χριστιανικά μνημεία. Από τα 210 μνημεία που βρίσκονται υπό την ευθύνη και επίβλεψη του υπουργείου, σε 29 εκκλησίες έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης, σε 8 συνεχίζονται –ανάμεσά τους και το γυναικείο μοναστήρι Κισλάρ της Τραπεζούντας–, ενώ προγραμματίζονται εργασίες σε άλλα 34.
Από το βήμα της εκδήλωσης ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Γιαλμάν Οκάν, υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο χωρών, με συνολικό πληθυσμό 90 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης των εκατέρωθεν τουριστικών επισκέψεων, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για τον τουρισμό, Σπύρος Πέγκας, σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για προσέλκυση Τούρκων τουριστών στην πόλη.
Επιχειρώντας προφανώς να καθησυχάσει απέναντι στην ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, ως «ασφαλή χώρα με φιλικούς ανθρώπους» χαρακτήρισε την χώρα της η επικεφαλής της αποστολής των τουριστικών πρακτόρων, Έλα Ατακάν.
Τα χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Θράκης παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της περιοχής, Γιετκίν Εζέρ, ενώ για την αναγκαιότητα να ξεχαστούν τα όποια μίση και να συσφιχθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος του τουρισμού έκανε λόγο ο τουριστικός πράκτορας και αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Στέφανος Χατζημανώλης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης