«Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον». Mε αυτό το σύνθημα, πριν από τέσσερα χρόνια μια ομάδα νέων ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρότζεκτ που προέβλεπε τη φωτογραφική αποτύπωση της καθημερινότητας των ελληνικών –ποντιόφωνων και τουρκόφωνων– χωριών της Γεωργίας. Το αποτέλεσμα του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι βρεθούν στην έκθεση φωτογραφίας που θα γίνει από 4 έως 14 Απριλίου στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη.
Την ιδέα συνέλαβαν το 2012 πέντε φοιτητές του ΑΠΘ· υλοποιήθηκε χάρη στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.
Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς οι πέντε νέοι ξεκίνησαν ένα μοναδικό ταξίδι στη Γεωργία, που κράτησε δύο μήνες. Επισκέφτηκαν 49 ελληνικά χωριά σε επτά περιοχές της Γεωργίας. Δεκαπέντε από αυτά ήταν ποντιόφωνα, και όλα τα υπόλοιπα τουρκόφωνα. Το δυσάρεστο είναι ότι σε όλους αυτούς τους τόπους εντόπισαν μόλις δέκα Έλληνες ηλικίας 20-25 ετών. Οι υπόλοιποι ήταν γηραιότεροι.
«Με αυτόν το ρυθμό, σε 20 χρόνια δεν θα έχει μείνει τίποτα ελληνικό πια σε αυτούς τους τόπους. Μέσω των φωτογραφιών είχαμε τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε με τον δικό μας τρόπο στη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου και του πολιτισμικού πλούτου» δήλωσε στο pontos-news.gr η υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας, Ανατολή Καρυπίδου.
Οι φωτογραφίες εστιάζουν στα παρεκκλήσια και σε επιγραφές, και γενικότερα στα πολιτιστικά στοιχεία που απειλούνται με το πέρασμα του χρόνου.
«Όλους εμάς μας ενώνει το κοινό ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου γέννησής μας, και ειδικότερα τα στοιχεία που σχετίζονται με την καταγωγή και τις ρίζες μας. Έτσι εμείς, η γενιά που γεννήθηκε στη Γεωργία και ζει στην Ελλάδα, πήραμε την ευθύνη να τα μεταφέρουμε στους νέους αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν οτιδήποτε σχετίζεται με τα ελληνικά χωριά της Γεωργίας. Στην παρούσα φάση, η επιθυμία μας ήταν να μεταφέρουμε τα απομεινάρια του ένδοξου παρελθόντος του ελληνισμού, που έζησε και διέπρεψε στις περιοχές αυτές.
»Όπως λένε, καλύτερα μια φορά να το δεις, παρά εκατό φορές να το ακούσεις. Εν προκειμένω αποφασίσαμε πως ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρουμε τις πληροφορίες αυτές είναι η έκθεση φωτογραφιών, η οποία σαφώς θα δείξει υλικό από το παρελθόν, αλλά και από το παρόν των ελληνικών χωριών της Γεωργίας. Σκοπός μας είναι όλοι εσείς οι επισκέπτες να είστε σε θέση να γνωρίσετε την ιστορία του κάθε χωριού, την ανάπτυξή του στη διάρκεια των χρόνων και τη σημερινή του κατάσταση», μας είπε η Ανατολή Καρυπίδου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Ο ελληνισμός της Γεωργίας», καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ Ένας δρόμος με μακρά ιστορία, το οποίο είναι δημιούργημα της ομάδας.
«Ευχαριστούμε θερμά το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη για την οικονομική υποστήριξη, καθώς και τις Χριστίνα Σαχινίδου και Έλλη Χρυσίδου για τη βοήθειά τους. Επίσης, ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους την Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού, τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη και τον Θεοδόσιο Κυριακίδη. Ήταν σημαντική η συνεισφορά τους στην παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου, καθώς και η καθοδήγησή τους βάσει της εμπειρίας τους από προηγούμενα πρότζεκτ.
»Και τέλος, ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στο Κέντρο Υποστήριξης Νεολαίας “Αιγαίο” που φρόντισε για τη στέγαση της έκθεσής μας στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του νέου δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Ηλέκτρα Φιλιππίδου και τον Ερωτόκριτο Σαββίδη για τη χρηματοδότηση της έκθεσης» είπε εκ μέρους όλης της ομάδας η Ανατολή Καρυπίδου.
- Η ομάδα νέων αποτελείται από τους: Ανατολή Καρυπίδου, Μαρία Πλις, Δαμιανό Μαξίμωβ, Γεώργιο Κωστίδη και Γιάννη Ονουφριάδη.
- Όλες οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από την Ανατολή Καρυπίδου.