Κερκυραίος αριστοκράτης, λόγιος πατριώτης, Ευρωπαίος διπλωμάτης, Έλληνας πολιτικός. Κανείς χαρακτηρισμός, απομονωμένος από τους άλλους, δεν είναι ικανός να περιγράψει τον Ιωάννη Καποδίστρια, μια προσωπικότητα με ξεχωριστή βαρύτητα όχι μόνο για την ελληνική Ιστορία, αλλά και για τη ρωσική και την ευρωπαϊκή των αρχών του 19ου αιώνα.
Τα τεκμήρια που αφορούν τη ζωή και τη δράση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας πλέον είναι ταξινομημένα και διαθέσιμα για τους χρήστες του διαδικτύου.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας προκειμένου το «Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια», που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, να αποκτήσει… ιντερνετική σάρκα και οστά.
Η επιστημονική επιτροπή που ασχολήθηκε με το έργο της καταγραφής, της συγκέντρωσης και της ψηφιακής παρουσίασης αρχειακών συλλογών και τεκμηρίων, απαρτιζόταν από διακεκριμένους ιστορικούς και ειδικευμένους στο πεδίο της ψηφιακής παρουσίασης της Ιστορίας. Εκτός από την έρευνα που έκανε μέσω διαδικτύου, η ομάδα επισκέφθηκε βιβλιοθήκες και αρχεία σε Κέρκυρα, Αθήνα, Γενεύη, Ζυρίχη, Φλωρεντία, Μπολόνια, Παβία, Αγία Πετρούπολη και Μόσχα – πόλεις στις οποίες έζησε και έδρασε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Το ψηφιακό αρχείο αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στο αναδυόμενο πεδίο των Digital Humanities (Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες). Εκτός από πληροφορίες, περιλαμβάνει 13.000 τεκμήρια της αρχειακής συλλογής του Ιωάννη Καποδίστρια που φιλοξενούνται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Κέρκυρα, 276 τεκμήρια όπως πίνακες, προσωπογραφίες, φωτογραφίες προσωπικών αντικειμένων, ντοκιμαντέρ, ενώ παρουσιάζεται και η πλούσια βιβλιοθήκη που είχε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Ακόμα συγκεντρώθηκαν 714 τίτλοι επιστημονικών μελετών που έχουν γραφτεί για τον Καποδίστρια, από το 1831 έως το 1996.