Τη γραμμή Τσίπρα αναφορικά με το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων φαίνεται ότι ακολουθεί πλέον ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Από εκεί που δεν έχανε ευκαιρία να μιλάει για «εθνοκάθαρση» αποφεύγοντας να μιλήσει για Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, χθες επέλεξε τη Νέα Υόρκη για να πει ότι το ελληνικό κράτος έχει σαφή πολιτική στο θέμα, και πως «αν κάποιος έχει άλλες επιστημονικές απόψεις, δεν αφορούν την επίσημη πολιτική του κράτους».
Νίκος Φίλης: «Το ελληνικό κράτος έχει μια σαφή πολιτικό στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων».
Ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ομογενειακών μέσων ενημέρωσης λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, και με αφορμή την αντίδραση των ποντιακών οργανώσεων Αμερικής για την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν έχει να συζητήσει κάτι ιδιαίτερο με τους Ποντίους της ομογένειας γιατί η ελληνική πολιτεία έχει σαφή πολιτική.
«Πιστεύω ότι η ενότητα του ελληνισμού πρέπει να είναι ο στόχος μας σε στιγμές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας σήμερα, εντός και εκτός της χώρας. Ενότητα –το τονίζω αυτό το πράγμα– και όχι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Από εκεί και πέρα το ελληνικό κράτος έχει μια σαφή πολιτική στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, αυτή που την επαναλαμβάνουμε σε κάθε επίσημη δραστηριότητα, όπως πρόσφατα με την επίσκεψη του προέδρου της Αρμενίας.
»Για τη Γενοκτονία, αν κάποιος έχει άλλες επιστημονικές απόψεις δεν αφορούν την επίσημη πολιτική του κράτους.
»Έχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα και η Δημοκρατία επιτρέπει τη διατύπωση διαφορετικών επιστημονικών απόψεων. Σημασία έχει η ενότητα του ελληνισμού» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.
Τι είπε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο
Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τον Αρχιεπίσκοπο ΗΠΑ Δημήτριο, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ήταν εποικοδομητική καθώς συζητήθηκαν θέματα ελληνισμού, ορθοδοξίας, παιδείας και ομογένειας. «Είναι προφανές ότι σε ένα περιβάλλον όπως το αμερικανικό, που υπάρχουν δυνατότητες αυτή τη στιγμή με την ενεργό παρουσία και δραστηριότητα της Εκκλησίας να μαθαίνουν τα παιδιά τη γλώσσα τους, τη μητρική, την ελληνική γλώσσα, είναι λογικό να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε και όλες τις δυνατότητες που δίνονται από το επίσημο αμερικανικό κράτος» είπε ο Νίκος Φίλης.
Ο Νίκος Φίλης στο Σημείο Μηδέν, στο Μανχάταν (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε ότι στις ΗΠΑ συμβαίνει κάτι θαυμαστό: «Είμαστε στην 6η γενιά και αυτή μπορεί με δεδομένες ευκαιρίες και ερεθισμούς να ανακαλύπτει πολύ εύκολα τις ρίζες της, πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλες εθνικότητες που είναι στην Αμερική και που έχουν αφομοιωθεί ήδη στην 3η γενιά». Κι αυτό είναι κάτι που ιστορικά οφείλεται στην Εκκλησία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. «Ως Εκκλησία θα το συνεχίσουμε και υπάρχει η προθυμία και η βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο ό,τι μας έχει δοθεί εδώ και στο χώρο καταγωγής μας που είναι η Ελλάδα».
Επίσκεψη στο «Σημείο Μηδέν»
Μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο Νίκος Φίλης συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργο Ηλιόπουλο, επισκέφτηκε το μνημείο στο «Σημείο Μηδέν» καθώς και το χώρο όπου θα ανεγερθεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εκεί συνομίλησε και με ομογενείς που εργάζονται στην περιοχή.
Ο υπουργός Παιδείας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή της UNICEF, Άντονι Λέικ στην έδρα του ΟΗΕ και θα παρευρεθεί αργότερα στα εγκαίνια της έκθεσης «Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος Ωνάσης».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)
Η αντίδραση των Ποντίων Νέας Υόρκης
Παρά τους χαμηλούς τόνους που επιχειρεί να κρατήσει ο Νίκος Φίλης, με δεδομένη τη δυσαρέσκεια των Ποντίων που ζουν στις ΗΠΑ λόγω της επιλογής του να αρνείται τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις.
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης συνεχάρη το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College και τον διευθυντή καθηγητή δρ Χρίστο Ιωαννίδη για τη στάση που κράτησε χαρακτηρίζοντας «ανεπιθύμητο» τον υπουργό στις ΗΠΑ. Αναφέρει μεταξύ άλλων ο δραστήριος σύλλογος, ότι «με τις απαίδευτες δηλώσεις του σχετικά με τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών, προσέβαλε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού και ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους αγώνες της ομογένειας, των ποντιακών σωματείων των ΗΠΑ και του Καναδά, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Μικράς Ασίας και του Πόντου (ΕΚΕΜΑΠ)».