Κάθε μέρα που περνάει, το διαδίκτυο μεγαλώνει. Κανείς όμως δεν ξέρει πόσο ακριβώς, ή πόσο είναι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε. Η ιστοσελίδα worldwidewebsize.com υπολογίζει ότι έως τον Μάρτιο του 2016 λειτουργούν ένα δισεκατομμύριο ιστότοποι και περίπου 4,66 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες!
Όμως όσο τεράστιοι κι αν είναι οι αριθμοί, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα αφού εκτός του γνωστού ίντερνετ υπάρχει και το «βαθύ» ή «σκοτεινό» ίντερνετ, που αριθμεί εκατομμύρια ιστότοπους και σελίδες επίσης.
Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο στατιστικής ανάλυσης Internet Live Stats, κάθε δευτερόλεπτο στον πλανήτη στέλνονται πάνω από δύο εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail), γίνονται πάνω από 40.000 αναζητήσεις στο Google και στέλνονται περίπου 6.000 «τιτιβίσματα» μέσω Twitter. Η Cisco, από την πλευρά της, ανέφερε ότι ως το τέλος του 2016 η συνολική κίνηση δεδομένων στο ίντερνετ θα φτάσει τα 1,1 zettabytes ετησίως, και το 2019 θα φθάσει τα 2 zettabytes (ένα zettabyte ισοδυναμεί με 36.000 χρόνια βίντεο υψηλής ανάλυσης).
Όσον αφορά τις συνολικές πληροφορίες που «κρατά» το ίντερνετ στους κόλπους του, σύμφωνα με μια εκτίμηση του 2014, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πληροφορικής Supercomputing Frontiers, η αποθηκευτική ικανότητα του διαδικτύου είναι 10^24 bytes ή ένα εκατομμύριο exabytes. Αυτό, γράφει το διεπιστημονικό περιοδικό Interdisciplinary Science Topics, σημαίνει πως θα έπρεπε να κοπούν το 2% των δέντρων στο δάσος του Αμαζονίου, για να τυπωθεί όλος ο Παγκόσμιος Ιστός (Web).
Βέβαια, θα μπορούσαμε να το τυπώσουμε και σε 305,5 δισεκατομμύρια σελίδες.