- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ρεβίθια, τα καλύπτουμε με κρύο νερό, ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μεμβράνη για ένα βράδυ εκτός ψυγείου, για να μουλιάσουν.
- Αφού μουλιάσουν τα ρεβίθια, τα σουρώνουμε και τα ξεβγάζουμε με αρκετό κρύο νερό. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για μισή ώρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, χωρίς καθόλου αλάτι. Θέλουμε τα ρεβίθια να κρατάνε λίγο, γιατί θα μαγειρευτούν και στη συνέχεια.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μια ψηλή κατσαρόλα, και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε ψιλοκόψει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια. Παράλληλα ψιλοκόβουμε και το πράσο και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στην κατσαρόλα. Παίρνουμε το καρότο και το κόβουμε και αυτό σε κυβάκια 3×3 εκ. και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ξανά με την κουτάλα. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε και αυτό μέσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ψιλοκόβουμε το θυμάρι (μόνο τα φύλλα του) και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ξανά.
- Ρίχνουμε μέσα τα ρεβίθια και την ντομάτα κονκασέ. Αφού ανακατέψουμε καλά με την κουτάλα (να ανακατευτούν όλα τα υλικά μεταξύ τους), ρίχνουμε ζεστό νερό έως ότου καλυφθούν τα υλικά. Σε περίπτωση που θέλουμε το φαγητό με πιο πολύ ζουμί, προσθέτουμε άλλες 1-2 κούπες νερό (αν βάλουμε νερό τόσο ώστε να καλυφθούν τα υλικά, το φαγητό θα βγει πιο χυλωμένο). Ρίχνουμε και έναν κύβο λαχανικών. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 20΄.
Για τα καλαμαράκια
- Αλατοπιπερώνουμε καλά το αλεύρι. Πασπαλίζουμε τα καλαμαράκια με αυτό, τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρουμε το φαγητό σε μια μεγάλη πιατέλα με το μίγμα των ρεβιθιών από κάτω και πάνω τα καλαμαράκια.
⇔
► Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα καλαμαράκια, θα πρέπει να τα στραγγίξουμε με μια πετσέτα πολύ καλά για να μην έχουν υγρασία.
- Πηγή: akispetretzikis.com