Την ιδιαίτερη αγάπη τους και το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό της Ελλάδας έχουν δείξει αμέτρητες φορές τόσο Έλληνες του εξωτερικού όσο και φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο. Αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά ο κόσμος που μαζεύτηκε στις 6 Μαρτίου στον Κεντρικό Οίκο Λογοτεχνών στη Μόσχα για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 10 χρόνια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.
Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού αυτήν τη δεκαετία έχει ενώσει πολλούς Έλληνες που κατοικούν στην καρδιά της Ρωσίας.
Έτσι, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας οργανώθηκε μια μεγάλη επετειακή εορταστική συναυλία με ειδικό καλεσμένο τον Γιάννη Κότσιρα. Ερμήνευσε τραγούδια σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και του Κώστα Σεφέρη.
«Πριν από περίπου 7 χρόνια στην Ελλάδα ξεκίνησε μια πρωτόγνωρη κατάσταση· μια οικονομική κρίση που κανείς δεν κατάλαβε από πού ξεκίνησε, γιατί και αν όντως υπάρχει. Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που υποφέρουν στη Συρία και ψάχνουν να βρουν μια χώρα, έναν ουρανό χωρίς σύννεφα. Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα μάθαμε να πονάμε, μάθαμε να ξεχνάμε, μάθαμε να υποφέρουμε.
»Αλλά όσο κι αν πονάμε, δεν ξεχάσαμε ποτέ να είμαστε άνθρωποι και να αγαπάμε αυτούς που πονάνε» είπε συγκινημένος ο Γιάννης Κότσιρας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι ομογενείς καλλιτέχνες Αριάδνη Προκοπίδου, Ευκλείδης Κιουρτζίδης και Ξένια Γεωργιάδου.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε και παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από όλες τις μεριές της Ελλάδας από το χορευτικό τμήμα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.
Οι φιλέλληνες είναι πολλοί σε όλο τον κόσμο αλλά και στη Ρωσία. Το ενδιαφέρον τους δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική, στο χορό άρα και στον πολιτισμό, αλλά και στην ελληνική γλώσσα. Γι’ αυτό και το 2005 το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ξεκίνησε μαθήματα ελληνικής γλώσσας στη Μόσχα.
«Αμέσως, δύο εβδομάδες μετά γράφτηκαν 120 άτομα που ενδιαφέρονταν να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Σε διάστημα δύο μηνών έγιναν 200. Την Πρωτοχρονιά 350, και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φτάσει τα 1.500 άτομα. Μπορείτε να το φανταστείτε;» δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, Θεοδώρα Γιαννίτση.
Η Θεοδώρα Γιαννίτση στην εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (φωτ.: Παύλος Αρζουμανίδης)
Στο Κέντρο γίνονται επίσης διαλέξεις για την ιστορία, την λογοτεχνία και την αρχιτεκτονική της Ελλάδας. Λαμβάνουν χώρα και μαθήματα φωνητικής αλλά και ελληνικών παραδοσιακών χορών. Διοργανώνονται συνεχώς συναυλίες, εκθέσεις τέχνης, φεστιβάλ και συνέδρια που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό. Συχνά, όμως, διατυπώνεται η άποψη ότι οι αρχαίοι Έλληνες, οι ζώντες στα χρόνια του Βυζαντίου και οι αντίστοιχοι σημερινοί είναι κάτι το διαφορετικό, παρά την έντονη σύνδεση που αισθάνονται οι ίδιοι οι Έλληνες με την πλούσια ιστορία τους.
«Έχουμε εξελιχθεί. Όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν, σε όλο τον κόσμο. Και οι Έλληνες έχουν αλλάξει σε κάτι. Αλλά η γραμμή αυτή εκτείνεται από την Αρχαιότητα. Φυσικά, οι Έλληνες δεν έχουν τώρα πάλι τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο όπως κάποτε, αλλά έχουμε ένα μεγάλο ταλέντο – να τους αγαπάμε όλους», σημείωσε ο Γιάννης Κότσιρας.
Ο Γιάννης Κότσιρας στην εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (φωτ.: Παύλος Αρζουμανίδης)
Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν ονομαστεί ανά καιρούς αδελφικές χώρες, καθώς παρουσιάζονται ανάμεσά τους κοινές πολιτισμικές και πνευματικές ρίζες. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στα εθνικά χαρακτηριστικά τους, όπως διαβεβαίωσαν πολλοί από τους καλεσμένους, και ένα από αυτά είναι η αγάπη για τη ζωή.
«Μου αρέσει πολύ, όταν γράφω στους φίλους μου που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα και μου απαντάνε πως είχαν την αίσθηση ότι βρίσκονταν στο σπίτι των αδελφών τους, των συγγενών τους. Αυτό με συγκινεί πολύ», ομολόγησε ο γνωστός ομογενής ηθοποιός στη Ρωσία, Ευκλείδης Κιουρτζίδης.
10 χρόνια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – 10 χρόνια γόνιμου διαλόγου των χωρών, των πολιτισμών και των ίδιων των ανθρώπων.
Η εορταστική συναυλία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του ελληνικού αερομεταφορέα Aegean Airlines.