Ένας από τους πιο εμβληματικούς χώρους της Λευκωσίας, η Πύλη Αμμοχώστου, φιλοξενεί από το απόγευμα της Τετάρτης την πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη», την οποία επιμελήθηκε ο καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Η έκθεση διοργανώνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Γιαννάκης Ομήρου.
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής σε μια ιστορικά προσανατολισμένη ομιλία, αναφέρθηκε στον όρο «γενοκτονία», και στο πώς ερμηνεύει το συντονισμένο σχέδιο που στόχο έχει την καταστροφή των θεμελίων της ζωής εθνικών ομάδων «με απώτερο στόχο τη βιολογική εξάλειψή τους». Όπως εξήγησε, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες, και πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια
Ο Γιαννάκης Ομήρου μίλησε για την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Τραπεζούντα, τις εκτοπίσεις στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, τους αναγκαστικούς εξισλαμισμούς γυναικείων πληθυσμών. Αναφέρθηκε ακόμα στην απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, στη δράση των τσετών, στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, στον ξεριζωμό 400.000 Ποντίων και στον σφαγιασμό άλλων 353.000.
Ομήρου: Ένα προμελετημένο έγκλημα το οποίο η κυβέρνηση των Νεοτούρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα.
Μιλώντας ενώπιον του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, νυν και πρώην βουλευτών, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων. «Η απαίτηση για παραδοχή και καταδίκη τέτοιων εγκλημάτων δεν στρέφεται εναντίον των τωρινών ηγετών της χώρας», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν χώρες που έχουν ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματά τους στο παρελθόν. «Αυτό καταδεικνύει πρώτιστα το επίπεδο πολιτισμού τους και συνάμα ότι διδάσκονται από τις μελανές σελίδες της ιστορίας τους», ανέφερε.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου
Ο χαιρετισμός του Γιαννάκη Ομήρου κατέληξε επιβεβαιώνοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης της ποντιακής κοινότητας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, και για διατήρηση της αλήθειας και της ιστορικής μνήμης.