Το ημερολόγιο έγραφε Σεπτέμβριος του 2015 όταν μπήκαν και επίσημα οι τίτλοι τέλους σε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της ελληνικής (και αθλητικής) ιστορίας στη Σμύρνη. Το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα (τουρκικά: Alsancak, Άλσαντζακ) είναι πλέον ένας σωρός από μπάζα.
Η είδηση συγκλόνισε όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους Τούρκους φιλάθλους: το γήπεδο που φιλοξένησε το 1959 το πρώτο παιχνίδι τουρκικών ομάδων σε επαγγελματικό επίπεδο, η σημερινή έδρα της Αλτάι (Altay), ήταν και το παλαιότερο στη χώρα. Πάνω από όλα, όμως, το άλλοτε «σπίτι» του Πανιωνίου ήταν συνδεδεμένο με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και την ελληνική κοινότητα της Σμύρνης.
Όταν το 1910 το ιστορικό σωματείο έμεινε χωρίς έδρα, εξαιτίας της άρνησης μιας γαλλικής εταιρείας να ανανεώσει τη σύμβαση μίσθωσης του γηπέδου, ο Μητροπολίτης παρενέβη. Με εισήγησή του η Δημογεροντία και η Κεντρική Επιτροπή παραχώρησαν 105 στρέμματα κοντά στο νεκροταφείο της πόλης, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μια πολύ δελεαστική προσφορά για τη συγκεκριμένη έκταση. Το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα· το νέο γήπεδο του Πανιωνίου εγκαινιάστηκε το 1912 με τους 14ους Πανιώνιους Αγώνες.
Φωτογραφία του 1930
Σχεδόν 100 χρόνια μετά, αντισεισμικοί έλεγχοι που έγιναν στο στάδιο έδειξαν ότι σε περίπτωση σεισμού υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης. Παρά τις αντιδράσεις της Αλτάι, το τουρκικό υπουργείο Νεολαίας και Άθλησης ενημέρωσε την ομάδα ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατεδάφισης των κερκίδων, οι οποίες δεν είχαν θεμέλια. Παράλληλα, την διαβεβαίωνε ότι στη θέση του ιστορικού γηπέδου θα χτιζόταν ένα νέο, το οποίο θα ήταν έτοιμο για τους αγώνες της δεύτερης περιόδου του πρωταθλήματος 2015-2016.
Μακέτα του νέου γηπέδου
Ήδη από το 2012, όταν άρχισαν οι πρώτοι έλεγχοι, στην Τουρκία υπήρχαν φωνές ανησυχίας για το αν η επόμενη μέρα στο οικόπεδο-φιλέτο της Σμύρνης θα είναι με ένα νέο γήπεδο, ή με ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο.
Οι μπουλντόζες ξεκίνησαν να δουλεύουν στις αρχές Αυγούστου του 2015.
Η ανοικοδόμηση που συμβαίνει από άκρη σε άκρη στην Τουρκία –«στο όνομα του ακραίου καπιταλισμού που πρεσβεύει το AKP», σημειώνουν πολλοί–, εγείρει ερωτηματικά. Οπαδοί της Αλτάι, αλλά και επικριτές της πολιτικής Ερντογάν, αναρωτιούνται λέγοντας ότι εάν μια χώρα δεν σέβεται το παρελθόν, και δεν νοιάζεται για την ιστορία, πώς μπορεί να σεβαστεί ένα γήπεδο; «Το γήπεδο πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών δεν ανήκε καν στους Τούρκους. Έτσι τώρα μπορεί να το πάρουν από τα χέρια των τωρινών “ιδιοκτητών” του, και ποιος ξέρει τι θα κατασκευαστεί στη θέση του», σημειώνουν.
Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, ο δήμαρχος Σμύρνης Αζίζ Κοτζάογλου δήλωσε ότι για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης νέου γηπέδου το θέμα θα πρέπει να περάσει από δημοτικό συμβούλιο – ίσως στις αρχές Μαρτίου. Μιλώντας στο Anadolu, διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Σμύρνης επιθυμεί να γίνει ένα μεγάλο και σύγχρονο γήπεδο στη θέση του παλιού.