Στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της, αλλά και προσπαθώντας να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στο έδαφός της, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που αγγίζει τα όρια του χάους.
Σε διπλωματικό δε επίπεδο, προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία (όψιμη σύμμαχο της πΓΔΜ), η οποία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Στην Ειδομένη, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική, από το πρωί της Τρίτης είναι σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των Αφγανών, στους οποίους η πΓΔΜ απαγορεύει την είσοδο. Η ροή, όμως, προς τη γειτονική χώρα είναι έτσι και αλλιώς μειωμένη, ακόμα και για όσους έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα.
Ο καταυλισμός στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Ήδη έχουν αναχωρήσει για την Αθήνα 14 λεωφορεία με Αφγανούς, τα οποία όμως είναι πιθανό να εγκλωβιστούν στα αγροτικά μπλόκα! Εγκλωβισμένα στα Τέμπη, που παραμένουν κλειστά από τους αγρότες, βρίσκονται πέντε λεωφορεία, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στην περιοχή της Σκοτίνας, στην Κατερίνη, καθώς και σε άλλα σημεία του ΠΑΘΕ. Η Αστυνομία δηλώνει ότι σταματά τα λεωφορεία κατά μήκος του οδικού δικτύου προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ροή προς τα σύνορα.
Τη Δευτέρα, Αφγανοί μετανάστες κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της πΓΔΜ.
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή, ζήτησε να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν την ουδέτερη ζώνη, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού στον καταυλισμό. Μιλώντας στον Ρ/Σ Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προειδοποίησε τα Σκόπια ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της «προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες».
Οι Αφγανοί μετανάστες, όταν φτάσουν στην Αθήνα, θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν. Πάντως, τα κέντρα σε Ελαιώνα, Σχιστό και Ελληνικό είναι πλήρη με όσους έφτασαν χθες και σήμερα στον Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με όσους βρίσκονται στο λιμάνι και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να μεταβούν στα σύνορα.
Το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρουν ότι εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας νέων κέντρων, όχι hotspots αλλά κέντρων μετεγκατάστασης (relocation camps), για τον διαχωρισμό των προσφύγων και των μεταναστών ανά εθνότητες.