Για τους Έλληνες της Μαριούπολης ο Άγιος Ιγνάτιος από την Κύθνο, που μαθήτευσε και έλαβε την εκκλησιαστική του παιδεία στον Άθω, θεωρείται προστάτης της πόλης τους, καθώς στα χρόνια της ίδρυσης της πόλης υπήρξε πνευματικός τους ηγέτης, και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παράδοσής τους.
Με ένα άλλο σπουδαίο μέρος της παράδοσης τους, με ελληνικούς χορούς και με τραγούδια, αποφάσισαν να τιμήσουν τον Άγιο, διοργανώνοντας ένα φεστιβάλ στη μνήμη του.
Δείτε από το 1:41 ελληνόπουλα να χορεύουν χασαποσέρβικο
Στην εκδήλωση που έγινε στο Παλάτι Πολιτισμού «Μαλαντιόζνι» προσκλήθηκαν σπουδαστές σχολών καλών τεχνών, που κλήθηκαν να εμπνευστούν από το πρόσωπο και το βίο του Αγίου Ιγνατίου. Μικροί ζωγράφοι, στα πρώτα τους βήματα, μετά το πέρας του φεστιβάλ παρουσίασαν τις δημιουργίες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα σχέδια τους ο μητροπολίτης Ιγνάτιος Μαριουπολίτης απεικονίζεται περιτριγυρισμένος από παιδιά, αφού μαρτυρείται ότι έτρεφε γι’ αυτά μεγάλη αγάπη. Σε όλα τα έργα, πάντως, ο Άγιος Ιγνάτιος εμφανίζεται να κηρύττει και να καθοδηγεί τους ακολούθους του.
Έργα με έμπνευση από το βίο του Αγίου Ιγνατίου
Κατά την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ελένη Γεωργοπούλου, όλοι έμαθαν για τα σημαντικά πεπραγμένα του Αγίου που υπήρξε πνευματικός ταγός των Ελλήνων της Κριμαίας.
Η πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Ελένη Γεωργοπούλου (δεξιά)
Όπως δήλωσε η Ναντέζντα Τσάπνι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Μαριούπολης, «στα νιάτα μου ήταν δύσκολο να γνωρίσει κανείς με τέτοια ακρίβεια και με τόσες λεπτομέρειες τη ζωή του Αγίου. Τώρα για τη νεολαία είναι ευκολότερο να αναζητήσει πληροφορίες. Και όλα αυτά τα οφείλουμε στους ερευνητές, οι οποίοι έχουν μελετήσει ενδελεχώς τη ζωή του Αγίου Ιγνάτιου».
Γέμισε από νιάτα η αίθουσα της εκδήλωσης
Ο Άγιος Ιγνάτιος (φέρεται να γεννήθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, 1716 ή 1717) τιμάται από τους Έλληνες της Μαριούπολης καθώς στο τέλος του 18ου αιώνα καθοδήγησε 50.000 Έλληνες που εγκατέλειπαν την Κριμαία, η οποία βρισκόταν υπό τον ασφυκτικό ζυγό των Τατάρων. Τους οδήγησε στη γη της Αζοφικής, όπου ίδρυσαν τη σημερινή Μαριούπολη. Για το θάρρος που επέδειξε και για τον άθλο του, η αυτοκράτειρα Αικατερίνη της Ρωσίας του απένειμε το υψηλό παράσημο, το «αδαμάντινο εγκόλπιο της Παναγίας». Ο Άγιος αποδήμησε στις 16 Φεβρουαρίου 1786. Το 1997 αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία.
- Η μνήμη του Αγίου Ιγνατίου τιμάται στις 3 Φεβρουαρίου.