Μέχρι το 19ο αιώνα, η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων γίνονταν με το αυτί του γιατρού τοποθετημένο πάνω στο θώρακα του ασθενούς, όμως ο Ρενέ Λενέκ τα άλλαξε όλα. Δικαιολογημένα, η Google τιμά σήμερα με Doodle τα 235α γενέθλιά του σπουδαίου γιατρού.
Ο Γάλλος γιατρός Ρενέ Λενέκ γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1781 και πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1826. Από μικρός είχε δεξιότητες και μιλούσε εκτός από γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά. Πριν να επιστρέψει στις σπουδές του, το 1799, ασχολήθηκε με την ποίηση, και το χορό, ενώ μελέτησε αρχαία ελληνικά. Σπούδασε ιατρική σε πανεπιστήμιο του Παρισιού, δίπλα σε γνωστούς γιατρούς της εποχής του.
Εφηύρε το ιατρικό εργαλείο που άλλαξε πολλά στην εξέταση της καρδιάς και των πνευμόνων το 1816, όταν εργαζόταν στο νοσοκομείο Necker.
Ένα σενάριο θέλει η ιδέα για το στηθοσκόπιο να του ήρθε όταν είδε παιδιά να παίζουν στο δρόμο με καλάμια!
Συγκεκριμένα, σκέφτηκε να παρεμβάλλει μεταξύ του αυτιού και του ασθενούς φύλλα χαρτιού τυλιγμένα σε ρολό. Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα κατασκεύασε το 1816 το πρώτο μονό (ακρόαση μόνο από το ένα αυτί) στηθοσκόπιο, που καθιστούσε τους ήχους διαυγέστερους ενώ ταυτόχρονα μείωνε την αμηχανία γιατρού και ασθενούς. Ο διάδοχος του εργαλείου, του διπλό στηθοσκόπιο, κατασκευάστηκε το 1850.