Η ιστορική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στον εορτάζοντα Άγιο Χαράλαμπο Κρήνης (Τσεσμέ) προκάλεσε ρίγη συγκίνησης.
Ταυτόχρονα ξύπνησε έντονες μνήμες από τη μαρτυρική γη της Μικράς Ασίας και αναζωογόνησε την ελπίδα ότι ο Ιερός Ναός μπορεί να γίνει ξανά λατρευτικός τόπος από πολιτιστικός χώρος που είναι σήμερα.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά λειτούργησε και πάλι. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του politischios.gr, πλήθος πιστών, κάτω από τη διακριτική παρουσία των τουρκικών αρχών, έσπευσε στο ναό βοηθώντας τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή να μετατρέψει τον Άγιο Χαράλαμπο από «αίθουσα εκδηλώσεων» σε εκκλησία.
Τα φορητά τέμπλα, τα κεριά, η εικόνα του Αγίου Χαράλαμπου και άλλα εκκλησιαστικά σκεύη τοποθετήθηκαν στη θέση τους κι έτσι μία ώρα αργότερα ο ναός ήταν έτοιμος για την ιστορική Θεία Λειτουργία. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συνοδεία δεκάδων περιπολικών της τουρκικής αστυνομίας έφτασε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη συνοδεία του.
Στην είσοδο του Αγίου Χαράλαμπου τον περίμεναν ο δήμαρχος Κρήνης (Τσεσμέ), ο Έλληνας πρόξενος της Σμύρνης και άλλοι επίσημοι της πόλης. Οι πιστοί παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Θεία Λειτουργία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε για την άλλοτε κραταιά μητρόπολη Κρήνης και ευχήθηκε να βρουν ανάπαυση οι ψυχές όσων εκδιώχθηκαν και μαρτύρησαν στα χώματα της Μικρασιατικής γης.
Τα συναισθήματα αποτυπώθηκαν και στην προσφώνηση του Παναγιώτη Καλαμπόκη, που εκπροσώπησε τους Χιώτες απόγονους των Μικρασιατών. «Γυρνάμε στη γη των προγόνων μας για να τιμήσουμε όσους έμειναν, δημιούργησαν αλλά και ξεριζώθηκαν από αυτά τα χώματα», ανέφερε και αφιέρωσε την ομιλία του στον παππού του Σπύρο Ψαλτάκη, που αποτέλεσε τον τελευταίο δημοδιδάσκαλο της περίφημης Κρηναίας σχολής.
Στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος ως έξαρχος Πάσης Ιωνίας καθώς και ο μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιος.