Με συγκίνηση περιμένουν σήμερα οι Μικρασιάτες αλλά και όλοι οι Έλληνες την τέλεση Θείας Λειτουργίας, για πρώτη φορά από το 1922, στην ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στην Κρήνη (Τσεσμέ) χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Την μεγάλη μέρα την περιμένουμε όλοι από πέρυσι, όταν είχε ανακοινωθεί πως ο Πατριάρχης και η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχαν προσκληθεί επισήμως από τις Αρχές της Σμύρνης και του Τσεσμέ για να λειτουργήσουν στον ναό. Η λειτουργία όμως δεν έγινε.
Τότε, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρωτοπρεσβύτερος Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος είχε δηλώσει στο pontos-news.gr ότι «ο ναός δεν ήταν στον κατάλογο των ευκτήριων οίκων οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως πολιτιστικά κέντρα σε διάφορα σημεία της Μικράς Ασίας και άρα δεν δόθηκε η σχετική άδεια».
Άποψη από το εσωτερικο του ανακαινισμένου ναού
Φέτος δόθηκε η απαραίτητη άδεια για την τέλεση της λειτουργίας όπως επιβεβαιώνεται και από σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. O Πατριάρχης βρίσκεται ήδη στη Σμύρνη για το Β΄ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο. Την περασμένη Κυριακή τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης.
Η ιστορία του ναού
O μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ χτίστηκε το 1832 στη θέση μικρότερου ναού. Ήταν σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, χωρητικότητας 3.000 ατόμων και με συνολική επιφάνεια 760 τ.μ. Τα κλίτη του χώριζαν 12 κίονες από κόκκινο μάρμαρο· σπουδαίες ήταν οι αγιογραφίες του Παριανού ζωγράφου Ιωάννη Σιταρά.
Σε αυτόν το ναό στοιβάχτηκαν τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1922 χιλιάδες γυναικόπαιδα από τον Τσεσμέ, την Αγίας Παρασκευής, τα Αλατσάτων, την Κάτω Παναγιά, το Ρεΐσντερέ περιμένοντας να φορτωθούν στα πλοία του ξεριζωμού.
Από το 2011 μέχρι το 2014 πραγματοποιήθηκαν στο ναό εργασίες αποκατάστασης και σήμερα λειτουργεί από τον Δήμο ως πολιτιστικός χώρος.
Στιγμιότυπο από εκδήλωση του Δήμου Τσεσμέ εντός του ναού