Το πολίτικο καρνίγιαρικ –που δεν διαφέρει πολύ από τα… κλασικά παπουτσάκια– μπορείτε να το κάνετε νηστίσιμο αντικαθιστώντας τον κιμά με κιμά σόγιας ή κιμά μανιταριών και λαχανικών.
Για να γίνουν τέλειες οι γεμιστές μελιτζάνες, θα πρέπει η σάρκα τους να ψηθεί τόσο ώστε να λιώνει με το άγγιγμα του κουταλιού.
ΥΛΙΚΑ
για το καρνίγιαρικ
4 μελιτζάνες |
2 κρεμμύδια ξερά |
2 πιπεριές κέρατο πράσινες |
200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος |
100 τυρί τριμμένο |
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας |
1 κ.γ. μπούκοβο |
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα |
1 πρέζα κύμινο |
αλάτι |
πιπέρι |
ελαιόλαδο |
νερό |
για το γαρνίρισμα
2 πιπεριές κέρατο πράσινες |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τις μελιτζάνες
- Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες αφήνοντας λωρίδες με τη φλούδα τους.
- Θα τις ψήσουμε στο γκριλ όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση του κιμά.
- Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο ταψί και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, περίπου για 30′.
για το καρνίγιαρικ
- Κόβουμε 2 κρεμμύδια και 2 πιπεριές σε φέτες.
- Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μέχρι να καραμελώσουν, για 4-5′.
- Προσθέτουμε τον κιμά.
- Σοτάρουμε τον κιμά, να ροδίσει ολόγυρα.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, γλυκιά πάπρικα, κύμινο και μπούκοβο.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το νερό.
- Αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3′ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Με δύο κουτάλια πιέζουμε τη μαλακή σάρκα της μελιτζάνας να κάνει θήκη.
- Πασπαλιζουμε με αλάτι και πιπέρι το εσωτερικό της μελιτζάνας και ανακατεύουμε την ψίχα της.
- Βάζουμε λίγο τυρί που λιώνει μέσα σε κάθε μελιτζάνα και θα το πιέσουμε με το κουτάλι ώστε να έχει χώρο για τον κιμά.
- Ισομοιράζουμε τον κιμά στις μελιτζάνες.
- Έπειτα, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί που λιώνει πάνω από τη στρώση κιμά.
- Κόβουμε τις πιπεριές κέρατο στη μέση και καλύπτουμε την κάθε μελιτζάνα με μισή πιπεριά κέρατο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 15′ μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρουμε με τζατζίκι και ρύζι πιλάφι.