Με φόντο την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει στην ατζέντα της την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, η Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές. Παράλληλα, υπάρχουν και χώρες που απειλούν ευθέως με αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν.
Η προσφυγική κρίση φαίνεται ότι διχάζει, ενώ δείχνει τα όρια της ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Εν τέλει, αν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Άντερς Ίγκεμαν.
Η δε υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, το Σάββατο απείλησε ευθέως την Αθήνα με «προσωρινό αποκλεισμό», ενώ σήμερα δήλωσε ότι το ελληνικό ναυτικό μπορεί να διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα τα οποία αν δεν διασφαλιστούν «θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη».
«Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», ζήτησε από την Ελλάδα ο Γερμανός Τόμας ντε Μεζιέρ, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιεί τη σκληρή γλώσσα της Αυστριακής ομολόγου του.
Οι μεταναστευτικές ροές προς Ελλάδα και Ιταλία, το 2015 και το 2016 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Απαντήσεις για τη θέση της Ελλάδας στην Σένγκεν, αλλά και για το αν υπάρχει σχέδιο προσωρινής κατάργησης της συνθήκης, κλήθηκε να δώσει η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου. «Δεν υφίστανται τέτοιοι κανόνες», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε και εξήγησε ότι αυτό που υπάρχει είναι η ενεργοποίηση άρθρων με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων, μέχρι δύο χρόνια, σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η έκθεση της Κομισιόν στην οποία θα βασίζεται –όπως ορίζουν οι διαδικασίες–, η πρόταση για την ενεργοποίηση των δύο άρθρων θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες, καθώς όπως προβλέπεται πρέπει να δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις».
Τον Μάιο ολοκληρώνεται το μέγιστο διάστημα διατήρησης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και για τη Γερμανία.