Τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων προσφύγων από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης και της Αυστραλίας ανέπτυξε ο Ελληνοαυστραλός λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ Παναγιώτης Διαμάντης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σκύδρας και ο Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Πέλλας, πρόγονοι των οποίων ίδρυσαν το 1923 το χωριό Καλλίπολη Σκύδρας.
Η σχέση αυτή ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα με τη μετανάστευση των πρώτων Ανατολικοθρακιωτών στην Αυστραλία – ανάμεσά τους και ο ορθόδοξος ιερέας Σεραφείμ Φωκάς από τη Μάδυτο Καλλιπόλεως.
Η σχέση αυτή έγινε περισσότερο ζεστή με τη μάχη της Καλλίπολης (1915), όπου σκοτώθηκαν 8.709 Αυστραλοί και άλλοι 19.441 τραυματίστηκαν και αρρώστησαν.
Ο Π. Διαμάντης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, πρότεινε η κοινωνία της Καλλίπολης Σκύδρας, αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας, να αναπτύξει δεσμούς φιλίας με την Αυστραλία, προβάλλοντας τα μέρη με τα οποία οι Αυστραλοί έχουν ιστορικούς δεσμούς (π.χ. κοινότητα Καλλίπολης, ορεινοί όγκοι Πάικου, Τζένας και Βόρα), εξαιτίας της συμμετοχής τους σε μάχες στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως ανέφερε, ευτυχή συγκυρία αποτελεί το γεγονός ότι θα γίνουν εορτασμοί και συνέδρια παγκοσμίως μέχρι και το 2018 για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς της Καλλίπολης από το Σύλλογο Φίλων της Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού Έδεσσας, ενώ τον Π. Διαμάντη τίμησε ο Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Πέλλας με την απονομή πλακέτας και τη δωρεά βιβλίου με την ιστορία της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σκύδρας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, στολίστηκε με ζωγραφιές και κατασκευές μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλλίπολης «Σοφία Βέμπο», κυρίαρχο θέμα των οποίων ήταν οι κόκκινες παπαρούνες, που συμβόλιζαν το αίμα των θυμάτων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης