Έσβησε σε ηλικία 93 ετών ο σπουδαίος Έλληνας εικαστικός Ιωάννης Αβραμίδης. Διάσημος για τα γλυπτά του σε όλο τον κόσμο –άλλα όψιμα διάσημος στην Ελλάδα–, από τη δεκαετία του ’40 ζούσε και εργαζόταν στην Αυστρία· μάλιστα, θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες στη χώρα, έχοντας τιμηθεί με τα μεγαλύτερα βραβεία.
Η ζωή του ήταν μυθιστορηματική. Είχε γεννηθεί το 1922 στο Βατούμ, όπου οι γονείς του είχαν καταφύγει από τα Σούρμενα του Πόντου κυνηγημένοι από τους Τούρκους.
Σπούδασε στην Κρατική Σχολή Τέχνης του Βατούμ, όμως εξαιτίας των διώξεων της οικογένειάς του από το σταλινικό καθεστώς –ο πατέρας του στάλθηκε το 1937 στη Σιβηρία και δεν επέστρεψε ποτέ–, το 1939 εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, βρήκαν καταφύγιο στην Πτολεμαΐδα. Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς. Τον έστειλαν με τρένο στη Βιέννη για να δουλέψει σε στρατόπεδο εργασίας. Στην Αυστρία παρέμεινε και μετά τον πόλεμο.
Στη δημιουργία του Ιωάννη Αβραμίδη, αποκλειστικό σχεδόν θέμα υπήρξε η ανθρώπινη μορφή
Η αγάπη για τις Τέχνες τον οδήγησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης όπου σπούδασε ζωγραφική με τον Ρόμπιν Κρίστιαν Άντερσεν και γλυπτική με τον Φριτς Βοτρούμπα. Το 1956 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο της Ακαδημίας, στην οποία το 1968 εξελέγη καθηγητής γλυπτικής. Το 1973 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο της Αυστρίας και έγινε μέλος της Αυστριακής Συγκλήτου Τέχνης.
Την περίοδο 1966-1967 δίδαξε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Αμβούργου. Από το 1956 άρχισε να παρουσιάζει το έργο του σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, κερδίζοντας επανειλημμένως διακρίσεις. Εκπροσώπησε την Αυστρία στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1956 και το 1962, ενώ συμμετείχε στην Documenta του Κάσελ το 1964 και το 1977.
Έργο του Αβραμίδη στην πλατεία Δημαρχείου του Χάιλμπρον
Αν και στο εξωτερικό υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής, ο Ιωάννης Αβραμίδης άργησε να γίνει γνωστός στην Ελλάδα. Η πρώτη μεγάλη αφιερωματική έκθεση στο πλούσιο έργο του στη χώρα μας έγινε το 1997 στην Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια χρονιά έγινε και μια αναδρομική παρουσίαση ζωγραφικής, γλυπτικής και σχεδίων του στην Εθνική Πινακοθήκη. Μετά το πέρας της έκθεσης ο καλλιτέχνης δώρισε στην Πινακοθήκη όλα τα έργα του. Το 2012 στη Βιέννη πραγματοποιήθηκαν μια σειρά εκθέσεις για τον Ιωάννη Αβραμίδη, γιορτάζοντας τα ενενηκοστά γενέθλια του σπουδαίου καλλιτέχνη.
Αυτόν τον εξέχοντα πρωταγωνιστή της ευρωπαϊκής γλυπτικής τέχνης, τον καθηγητή στις Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Βιέννης και του Αμβούργου, η ελληνική πολιτεία είχε τιμήσει με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
Μετά το θάνατό της συζύγου του, πριν από δύο χρόνια, ο σπουδαίος γλύπτης είχε αποτραβηχτεί από τη δημόσια ζωή. Πέθανε στο σπίτι του το Σάββατο 16 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του, αν και θεωρείται βέβαιο ότι η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα γίνουν στη Βιέννη.