Αποκαλυπτικός όπως πάντα, εμφανίστηκε χθες ο πολυσυζητημένος πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, στον οποίο δεν δίστασε να ομολογήσει ότι πράγματι είχε ηχογραφήσει όλες –πλην της πρώτης– τις συνεδριάσεις του Eurogroup, ενώ έσπευσε να επισημάνει πως η κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο λόγω των πιέσεων για Grexit.
Κι όχι μόνο είχε ηχογραφήσει τις συνεδριάσεις αλλά είχε παραδώσει και το σχετικό στικ στα μέλη της ομάδας διαπραγμάτευσης για να έχουν εικόνα. «Αν τα άκουσαν ή όχι, δεν ξέρω» είπε, όταν ρωτήθηκε εάν τα έχει ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας. Για το εάν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τα ηχητικά αρχεία, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «δεν γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν».
Κατά τον πρώην υπουργό, βασικό «όπλο» της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως είπε, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, «καθώς όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε».
Διπλό νόμισμα και οι σχέσεις με Πεκίνο
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.
Όσο για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη […] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.
Capital controls και δημοψήφισμα
Εστιάζοντας στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ο Βαρουφάκης υποστήριξε ότι στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει. Η «προειδοποίηση» Ντάισελμπλουμ ήλθε λίγες μέρες αφού η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ήταν αρκετά για 12 ημέρες.
Ερωτηθείς για τις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το ότι ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις [τα] είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα».
Ο ίδιος, είπε, ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το “Όχι”» αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών.
Οι τίτλοι τέλους της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ήλθαν αφού, το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.