Στην ακτή του Κερατίου Κόλπου, σε σημείο που απέχει ελάχιστα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, τελέστηκε με λαμπρότητα το μεσημέρι ο Αγιασμός των Υδάτων υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στην τελετή συμμετείχε πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκροτήσεως Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο πρεσβευτής της Ελλάδος στην Άγκυρα Κυριακός Λουκάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Ευάγγελος Σέκερης, η Πρόξενος Δανάη Βασιλάκη, Άρχοντες, καθηγητές Θεολογίας κ.ά.
Δεκάδες (γενναίοι) άνδρες αλλά και μια γυναίκα βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Κερατίου, ωστόσο τον ξύλινο σταυρό έπιασε πρώτος ο 29χρονος γυμναστής Νικόλαος Σολής από το Αγρίνιο. Μιλώντας στη Hürriyet, αποκάλυψε ότι επισκέφτηκε πρώτη φορά την Κωνσταντινούπολη και θα ήθελε να ξαναβρεθεί στην Πόλη και πάλι το επόμενο έτος. «Δεν ήταν και πάρα πολύ το κρύο και είμαι χαρούμενος που δεν το αισθάνθηκα», είπε χαμογελώντας.
Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, περισσότερα από 300 άτομα παρακολούθησαν τον καθαγιασμό των Υδάτων. Μάλιστα, υπήρξαν και κάποιοι, τουρίστες, που νοίκιασαν βάρκες προκειμένου να δουν την τελετή από καλύτερη θέση!
Η μοναδική γυναίκα που έπεσε στη θάλασσα, η Φωτεινή Νικαλτσούδη, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι τα τελευταία πέντε χρόνια φροντίζει να είναι πάντα παρούσα κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων στο Φανάρι. Η 30χρονη Ελληνίδα φιλόλογος από την Αλεξανδρούπολη, πρόσθεσε ότι δεν αποθαρρύνθηκε από το κρύο και βούτηξε στα παγωμένα νερά για τη θρησκεία της και για «να είναι ευλογημένη».
Μαζί της ήταν η φίλη της Άννα Δημητριάδου. Η 34χρονη νοσοκόμα δήλωσε ότι πήγε για πρώτη φορά, για τα Θεοφάνια, στην Κωνσταντινούπολη, και προσευχήθηκε για το παιδί της που έχει πρόβλημα υγείας.
Ανάμεσα στους επισκέπτες ξεχώρισε ο 72χρονος Βασίλης Ξενόπουλος. Όπως είπε, έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη αλλά ζει στην Αθήνα από το 1964. Τώρα, συνταξιούχος πια, παραδέχεται ότι είναι κρύα νερά του Κερατίου Κόλπου για να πέσει για το σταυρό. Το έκανε όμως όταν ήταν έφηβος. «Τρεις φορές έπεσα: το 1958, το 1959 και το 1960. Ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να πιάσω όμως πρώτος το σταυρό», πρόσθεσε. Ένας Τούρκος πολίτης, ο 44χρονος ξεναγός Νιλγκούν Κιρμάν είπε ότι είχε παρίσταται στην τελετή τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Νωρίτερα τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ο μεγάλος Αγιασμός στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και ακολούθως εν πομπή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Ιεράρχες, κληρικοί και πιστοί κατευθύνθηκαν στην προκυμαία του Φαναρίου. Από εκεί ο Βαρθολομαίος έριξε τον Τίμιο Σταυρό ευλογώντας τα ύδατα του Κερατίου. Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε επίσημο γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα, όπου παρακάθησαν όλοι οι επίσημοι.