Έφυγε σήμερα το μεσημέρι από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, ο ποντιακής καταγωγής συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης. Ο εκλιπών έγραψε δεκάδες βιβλία, μεταξύ αυτών είναι τα: Ταμάμα, η αγνοούμενη του Πόντου (στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Περιμένοντας τα σύννεφα»), Γιατί αδελφέ Χουσνί;, οι Κλωστοί, Καλαμαριά μου αξέχαστη, Ο Θόδωρον, κ.ά.
Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε αρκετές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, τουρκικά, κουρδικά, κινέζικα), με ορισμένα από αυτά να αποσπούν σημαντικά βραβεία εντός κι εκτός συνόρων.
Μεγάλος σταθμός και καθοριστικός για τη ζωή του, ήταν η απέλασή του από την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 1998, εξαιτίας της επιρροής που είχαν τα βιβλία του στη νεολαία αλλά και το χώρο της διανόησης.
Γεννήθηκε στην Καλαμαριά το 1936, στον προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής. Ο πατέρας του, Κυριάκος, ήταν μέλος της Ποντιακής Εθνοσυνέλευσης. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Ελλάδα το 1930 από το Μπατούμι της Γεωργίας. Φοίτησε με υποτροφία στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σπούδασε πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία.
Ζούσε με τον πόθο πότε θα πατήσει πάλι τη γη των πατεράδων του. Ένας καημός που επηρέασε αρνητικά και την υγεία του.
Επισκέφθηκε πολλές φορές τον Πόντο (πάνω από 52 φορές από το 1960 μέχρι το 1998) συνδέοντας τους κατοίκους της περιοχής με τον ελλαδικό χώρο.
Βραβεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη με το βραβείο Ιπεκτσή το 1992, αν και λίγα χρόνια αργότερα το ίδιο κράτος τον απέλαυνε. Το Δεκέμβριο του 2000 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε διά χειρός του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, για το συγγραφικό του έργο αλλά και για την αφύπνιση των εναπομεινάντων εξισλαμισθέντων Ποντίων της Μαύρης Θάλασσας.
Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον τραγουδοποιό Βασίλη Μιχαηλίδη, ο οποίος μας περιέγραψε συντετριμμένος τον Γ. Ανδρεάδη ως μια προσωπικότητα ισχυρή, ήρεμη και λογική. «Τα τρία τελευταία χρόνια, λόγω του εγκεφαλικού αλλά και του Αλτσχάιμερ, η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν καλή», πρόσθεσε.
Ο Γ. Ανδρεάδης (1) σε παλαιότερο ταξίδι στον Πόντο (terra-pontus.blogspot.com)
«Μέσα από τα βιβλία του, όπως η Ταμάμα και Ο Θόδωρον προσπάθησε να συμφιλιώσει τους δύο λαούς», λέει ο ιστορικός Θεοδόσης Κυριακίδης και συμπληρώνει πως μαζί με τον Στάθη Ευσταθιάδη ήταν από τους πρώτους που άνοιξαν αυτόν το δρόμο.
Η κηδεία θα γίνει το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 στις 12:00 στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Καλαμαριά και η ταφή στο Κοιμητήριο Καλαμαριάς.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης