«Ζωή» στα βυζαντινά ευρήματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Γενί Καπί για την κατασκευή του υπόγειου σιδηρόδρομου, ετοιμάζονται να δώσουν οι τουρκικές αρχές.
Από τα συντρίμμια των 37 ναυαγίων που ανασύρθηκαν, θα κατασκευαστεί ένα πιστό αντίγραφο από τη σειρά των καραβιών (5ου έως 10ου μ.Χ. αιώνα) που βρέθηκαν στο Λιμάνι του Θεοδοσίου, στην ακτή της συνοικίας Γενί Καπί της Πόλης. Το όλο εγχείρημα, μάλιστα, θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα ενός ντοκιμαντέρ.
Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, η ρεπλίκα «Γενί Καπί 12» με μήκος 9,64 μ. και πλάτος 2,60 μ. του 9ου αιώνα μ.Χ θα πάρει το δρόμο προς τη… θάλασσα!
Εχει επιλεγεί το σκάφος υπ. αριθμόν 12, γιατί είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα, σύμφωνα με την υπεύθυνη της ανακασκευής του πλοίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ισίλ Οσαϊζάτ. «Το σκάφος αυτό είναι ένα είδος χρονοκάψουλας όπως το βρήκαμε, με όλο το φορτίο που μετέφερε. Αυτό το δεκάμετρο σκαρί θα ξανανοίξει πανιά στον Μαρμαρά ύστερα από περίπου 1.000 χρόνια», δήλωσε.
Ο επικεφαλής του τμήματος Ναυτικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ουφούκ Κοτζαμπάς τόνισε ότι «Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 55.000 ευρώ. Η διαδικασία κατασκευής θα γυριστεί από την αρχή μέχρι το τέλος, ως ντοκιμαντέρ».
Πρόσθεσε επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί η ρεπλίκα, περίπου στις αρχές του 2016, τότε θα συρθεί από το ναυπηγείο στη θάλασσα. Έτσι, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώνουν την αίσθηση ενός ταξιδιού με πλοίο της εποχής του Βυζαντίου.