Τη θέση και το ρόλο της Μικρασιάτισσας κατά τους νεότερους χρόνους και μέχρι το 1922 πραγματεύεται το 7ο Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ)* του Δήμου Νέας Ιωνίας με την πολύτιμη συμβολή σπουδαίων επιστημόνων και Μικρασιατών που έχουν διακριθεί μεταξύ άλλων και για τη δράση τους στον οργανωμένο προσφυγικό χώρο.
Το 7ο Συμπόσιο πραγματοποιείται το τριήμερο 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον του σταθμού ΗΣΑΠ «Νέα Ιωνία»).
H επίσημη έναρξη θα γίνει την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 17:45 (η διαπίστευση των συνέδρων θα αρχίσει στις 17:00).
Οι εργασίες του συμποσίου θα ανοίξουν… μουσικά, από τη Χορωδία «Δίκτυο Mikrasiatis». Την πανηγυρική ομιλία θα εκφωνήσει η ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου Νίκη Καλτσόγια-Τουρναβίτη, η οποία θα αποτίσει φόρο τιμής «στην Ελληνίδα Μικρασιάτισσα της πρωτοσποράς».
Όπως προκύπτει από το επίσημο πρόγραμμα του συμποσίου, την πρώτη μέρα οι σύνεδροι θα ακούσουν εισηγήσεις μεταξύ άλλων για το Ομήρειο Παρθεναγωγείο και την εκπαίδευση των γυναικών στη Σμύρνη, αλλά και την Ρωμηά των μεσοαστικών κέντρων της Καππαδοκίας.
Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, θα αναπτυχθεί η σωματειακή δράση των Μικρασιατισσών την περίοδο 1877-1922, ενώ θα σκιαγραφηθεί η Σμυρνιά «ως εικόνα και ως υποκείμενο στις αρχειακές πηγές».
Για τη «Γυναίκα του Πόντου στην περίοδο της Γενοκτονίας» θα μιλήσει ο Πόντιος καθηγητής Ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Το θέατρο στη Μικρά Ασία και η ανάδειξη γυναικών ηθοποιών, καθώς και η ανάδυση της γυναικείας υποκειμενικότητας στην Κωνσταντινούπολη του 19ου-20ού αιώνα είναι μεταξύ των εξαιρετικά ενδιαφερόντων θεμάτων που θα αναπτυχθούν την τρίτη και τελευταία μέρα του συμποσίου, το οποίο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με τραγούδια από τις «Γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Ν. Ερυθραίας».
_______
*Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής ιδρύθηκε το 2003. Σκοπός του είναι η περισυλλογή, διάσωση, διατήρηση και μετάδοση των στοιχείων της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, και ειδικότερα της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της ανατολικής Θράκης και της Κωνσταντινούπολης, και η συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού που αφορά τη Νέα Ιωνία. Πρόεδρος του κέντρου την τρέχουσα περίοδο είναι ο Λουκάς Χριστοδούλου.