Περίσσεψαν τα συναισθήματα στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Παναγίας της Πισιδιώτισσας στην Αλάγια (Αλάνυα), στις 14 Νοεμβρίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και εκατοντάδων χριστιανών από όλο τον κόσμο.
Στα εγκαίνια του ναού, του πρώτου ορθόδοξου που ανεγείρεται στη Μικρά Ασία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και στα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Γεωργίου του Βουνού Αλάγιας βρέθηκαν πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα.
Μάλιστα η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας απέστειλε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Λουκά Χριστοδούλου, τον γενικό γραμματέα Αθανάσιο Γουναρίδη, τον κοσμήτορα Κοσμά Χατόγλου και το μέλος Όμηρο Ακιανίδη, οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί και με την αποστολή να επιδώσουν στον Πατριάρχη και τον μητροπολίτη Πισιδίας Σωτήριο τιμητικές περγαμηνές.
Η αντιπροσωπεία της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας
Το ταξίδι στη γη των προγόνων
Οι εκδρομείς και η αντιπροσωπεία της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας έφτασαν στην περιοχή στις 12 Νοεμβρίου, μετά από ένα κουραστικό ταξίδι. Μία μέρα μετά, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, έκαναν τρισάγιο για τους νεκρούς της Μικρασίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου στην ελληνική συνοικία του Καλέιτσι της Αττάλειας, ιερουργούντων πέντε ιερέων μεταξύ των οποίων ο αιδεσιμότατος Ελευθέριος Χαβάτζας. Διψασμένοι για να μάθουν ή να ξαναδούν τα μνημεία της περιοχής, ξεναγήθηκαν στις αρχαιότητες της Πέργης και το αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας, όπου βρίσκεται και το ύψους 3,5 μ. μεγάλο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Μητροπολίτης Πισιδίας παραλαμβάνει την τιμητική περγαμηνή
Στις 14 Νοεμβρίου οι πιστοί πήγαν στην Αττάλεια και ξεναγήθηκαν στο αρχαίο θέατρο της Ασπένδου. Το ίδιο βράδυ, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών στον ανακαινισθέντα από τη δημοτική Αρχή της Αλάνυας Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Βουνού. Συλλειτούργησε ο μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος.
Στη συνέχεια οι εκδρομείς από την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη επέστρεψαν στην Αλάνυα, όπου παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη. Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, ο Λουκάς Χριστοδούλου επέδωσε ψηφίσματα τιμής σε περγαμηνή τόσο στον Πατριάρχη όσο και τον Μητροπολίτη Πισιδίας. Το δείπνο δεν ήταν «κλειστό»· συμμετείχαν, εκτός από τους προσκυνητές της Ένωσης, και μεμονωμένοι ταξιδιώτες από όλη την Ελλάδα (Σπάρτη, Καλαμάτα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χίο, Κόρινθο).
Η μεγάλη μέρα
Όσοι πήραν την απόφαση να κάνουν το ταξίδι στην προγονική γη περιμέναν με συγκίνηση την 15η Νοεμβρίου, οπότε θα τελούνταν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Παναγίας της Πισιδιώτισσας.
Εκείνο το πρωί μετέβησαν στην τοποθεσία Μαχμουτλάρ της Αλάνυας, όπου έχει ανεγερθεί με ταχύτατες ενέργειες του Μητροπολίτη Σωτηρίου ο ναός, ο πρώτος μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μετά τη λειτουργία, που έγινε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μητροπολίτη Πισιδίας, τον δήμαρχο Αλάνυας και τον έπαρχο της περιοχής. Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια, όπου συμμετείχαν τα ρωσικά σχολεία της Αλάνυας και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» από την Κόρινθο.
Χορευτές και προσκυνητές τραγούδησαν και χόρεψαν μικρασιατικά τραγούδια δακρυσμένοι και συγκινημένοι.
Λίγο πριν από την εκδήλωση και με την άφιξη του Δημάρχου της Αλάνυας, ο Λουκάς Χριστοδούλου, με την ιδιότητα του προέδρου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) Δήμου Ν. Ιωνίας, εκπροσωπώντας τον Δήμο Ν. Ιωνίας, επέδωσε στον δήμαρχο της Αλάνυας Αντέμ Μουράτ Γιουτζέλ τιμητική πλακέτα εκ μέρους του δημάρχου Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, δεδομένου ότι οι δήμοι έχουν αδελφοποιηθεί.
Ο Λουκάς Χριστοδούλου δίνει την τιμητική πλακέτα στον δήμαρχο της Αλάνυας
Από τις φωτογραφίες μπορεί να καταλάβει κανείς το κλίμα κατάνυξης αλλά και ευτυχίας που διακατείχε όλους όσοι έζησαν αυτές τις ιστορικές στιγμές.
Το pontos-news.gr μίλησε με τον Κοσμά Χατόγλου, έφορο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, ο οποίος έζησε από κοντά αυτές τις ανεπανάληπτες στιγμές, και του ζητήσαμε να μας περιγράψει τα συναισθήματά του.
«Ήμουν βαθιά συγκινημένος. Ήταν υπέροχο το συναίσθημα. Ένιωσα να ’χω δίπλα μου τους προγόνους μας, τους ανθρώπους που έρχονταν σ’ αυτόν το χώρο για να προσευχηθούν στον Θεό» είπε.
Αν και πρόσφυγας τρίτης γενιάς, όπως μας είπε, ο Κοσμάς Χατόγλου ένιωσε ότι γύρισε στην πατρίδα του. «Κατάγομαι 100% από τη Σπάρτη. Δεν έχω ρίζες κάπου αλλού στην Ελλάδα. Η πατρίδα μου είναι εκείνες οι περιοχές. Μου ήρθαν στο μυαλό όσα άκουγα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες» πρόσθεσε, χωρίς η φωνή του να αφήνει αμφιβολία για το πώς ένιωσε σ’ αυτό το ταξίδι.
«Σ’ αυτά τα συναισθήματα προσθέστε το γεγονός ότι για πρώτη φορά ήμουν σε θυρανοίξια στις προγονικές πατρίδες, οπότε καταλαβαίνετε πως τα λόγια δεν είναι δυνατόν να περιγράψουν τις στιγμές» είπε ο έφορος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαβάζει το ψήφισμα τιμής
Όσο για την επαφή με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στα θυρανοίξια στους δύο ναούς αλλά και στο δείπνο στην Αλάνυα, μας είπε ότι ήταν «Απίστευτος! Πάρα πολύ προσιτός. Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι έχει χάρισμα. Τον πλησίαζαν όλοι, ζητούσαν την ευλογία του, φωτογραφίζονταν μαζί του. Κι όταν του επιδώσαμε τον τιμητικό πάπυρο από την Ένωση, είχε πολύ όμορφα πράγματα να πει».
«Ευχόμαστε αυτός ο όμορφος ναός να γίνει πηγή ειρήνης. Από την εποχή της Ανταλλαγής και για χρόνια η Αλάνυα δεν είχε ορθόδοξο πληθυσμό· η ρωσική και η ουκρανική κοινότητα αναβίωσαν την Ορθοδοξία στην περιοχή» δήλωσε ο Πατριάρχης.
Εντύπωση έκανε τόσο σε εκείνον όσο και στους υπόλοιπους προσκυνητές η συμμετοχή τόσων ορθόδοξων από την Ελλάδα στα θυρανοίξια, αλλά και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί και εξαιτίας των γεγονότων στη Γαλλία αλλά και εξαιτίας της συνόδου των G20 που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια το τριήμερο 14-16 Νοεμβρίου.