Η εμπεριστατωμένη και διεξοδική μελέτη της παράδοσης και του πολιτισμού των προσφύγων της Μικράς Ασίας είναι ο σκοπός ίδρυσης της Ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη». Υπηρετώντας το σκοπό της αφιερώνει το ημερολόγιο της επόμενης χρονιάς στην ανάδειξη των ελληνικών ναών της Μικράς Ασίας.
Στο ημερολόγιο του 2016 θα προβληθούν κάποιοι και από τους λιγότερο γνωστούς, αλλά πολύ σπουδαίους ελληνικούς ναούς της Μικράς Ασίας.
Η ενέργεια αυτή σκοπό έχει να καταδείξει τις ιστορικές καταβολές, τα αρχιτεκτονικά και τα διακοσμητικά στοιχεία τους, συχνά απαράμιλλης τέχνης και υψηλής αισθητικής, ενώ παράλληλα, μέσω αυτών, αναδεικνύεται το υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα των Μικρασιατών, το οποίο έπαιζε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους.
Η επιμέλεια του ημερολογίου ανήκει στο φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα, στον ιστορικό Βασίλη Γιορανίδη, και στον αρχιτέκτονα Γιάννη Μούρτο.
Ναός Γεννήσεως Θεοτόκου (Σπάρτη Πισιδίας)
Η Ομάδα «Ανατολής Ίχνη» ξεκίνησε τις δράσεις της το 2014 και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να δημιουργήσει μια κοιτίδα ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, την θεατρική του ομάδα και χορωδία καθώς και με την πραγματοποίηση σεμιναρίων, που αφορούν σε θέματα του ευρύτερου μικρασιατικού χώρου, από το Αιγαίο ως τον Ευφράτη και τον Καύκασο, με εισηγητές ειδικούς επιστήμονες, λαογράφους κ.ά.