Ευρήματα τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αμύθητης αξίας έφερε στο φως Τουρκοκύπριος αρχαιολόγος κατά τη διάρκεια ερευνών στην περιοχή των Σόλων, στα Κατεχόμενα, και για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια μετά τις παράνομες ανασκαφές έρχονται στο φως της δημοσιότητας εικόνες από την περιοχή.
Ο Χαζάρ Καμπά παρουσίασε στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας τις λεπτομέρειες του ταφικού μνημείου ηλικίας 2.400 ετών που εικάζεται ότι ανήκε σε μεγάλη αριστοκρατική οικογένεια της εποχής.
Πρόκειται για ταφικό σύμπλεγμα που αποτελείται από τρεις θαλάμους, δύο από τους οποίους δεν έχουν καταστραφεί ενώ ο τρίτος έχει λεηλατηθεί.
Στους κατεστραμμένους θαλάμους εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά, κοσμήματα, όπλα, και δεκαέξι δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση ατόμων στη διάρκεια τελετών. Σε έναν από τους θαλάμους βρέθηκε μια χρυσή κορόνα η οποία δεν έχει καταστραφεί.
Τα αντικείμενα, σύμφωνα με τον Χαζάρ Καμπά, καταδεικνύουν τις εμπορικές σχέσεις και δραστηριότητες που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ των Σόλων και της αρχαίας Αθήνας. Μερικά κοσμήματα και αγγεία φέρουν περσικά σχέδια.
Όπως ανέφερε, η χρυσή κορόνα που βρέθηκε είναι παρόμοια με αυτές που ανακαλύφθηκαν στους τάφους των Μακεδόνων αριστοκρατών, ενώ μερικά αγγεία έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με αγγεία από την Ιωνία.
Τα οστά που βρέθηκαν σε ένα από τους θαλάμους ανήκουν σε άντρα, γυναίκα και μικρό κοριτσάκι. Τα οστά στον δεύτερο θάλαμο ανήκουν σε γυναίκα και μικρό κοριτσάκι. Εμπειρογνώμονες διεξάγουν έρευνες με τη μέθοδο DNA για να εξακριβωθεί η σχέση μεταξύ των ατόμων που τάφηκαν σ’ αυτούς τους θαλάμους.
Πολλά από τα ευρήματα από την παράνομη ανασκαφή του 2005 φιλοξενούνται ήδη στο παράνομο Μουσείο Αρχαιολογίας & Φυσικής Ιστορίας Γκιουζέλγιουρτ, στα Κατεχόμενα.
Πληροφορίες του livenews.cy αναφέρουν ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου γνωρίζει το θέμα και έχει ήδη ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να προχωρήσει σε διαβήματα για την παράνομη ανασκαφή.
Οι Σόλοι ήταν ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου, στη βόρεια ακτή της περιοχής Μόρφου και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο κτίστηκε από τον βασιλέα Φιλόκυπρο, καθ’ υπόδειξη του Σόλωνα, ο οποίος πέρασε από εκεί, προς τιμή του οποίου δόθηκε το όνομά του.