Τις τέσσερις μεγάλες ήττες του βυζαντινού ελληνισμού (Ιαρμουχά 636 μ.Χ., Μαντζικέρτ 1071 μ.Χ., Μυριοκέφαλο 1176 μ.Χ. και Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους 1204 μ.Χ.) και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτές, με στόχο να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα, πραγματεύεται το βιβλίο «1071-Στρατηγικές ήττες και συρρίκνωση του ελληνισμού».
Το βιβλίο, το οποίο έγραψε ο Νίκος Ντέμος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων», παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο συγγραφέας, αφού ανέφερε ότι με βάση τους κύκλους της ιστορίας ο ελληνισμός μετά από 50 χρόνια θα συνθέτει πάλι και θα έχει ανάπτυξη, τόνισε ότι είναι τρομακτικές οι αναλογίες του σήμερα με το 1204.
Από την πλευρά του ο εκδότης του βιβλίου, Σάββας Καλεντερίδης, χαρακτήρισε το συγγραφέα ως διαπρεπή Έλληνα της διασποράς (ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά στον Καναδά) και σημείωσε ότι μπορούμε να αντλήσουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από το βιβλίο.
«Είμαστε καταμεσής μιας στρατηγικής ήττας στον οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε σήμερα. Η λεηλασία που υφίσταται σήμερα η χώρα, με την πώληση των αεροδρομίων κλπ., αποτελεί τη δεύτερη Άλωση της Πόλης από τους Φραγκολατίνους. Δε θα συνέβαινε αυτό, αν είχαμε διαβάσει την ιστορία», σημείωσε ο Σ. Καλεντερίδης.
Ως πολύ καλό, με ευρύ φάσμα αναφοράς και μεγάλη εμβάθυνση στα θέματα, χαρακτήρισε το βιβλίο ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης. «Ο συγγραφέας μελέτησε πάρα πολύ. Οι λεπτομέρειες εντυπωσιάζουν και περιγράφει με κατανοητό και αντιληπτό τρόπο τις μάχες και τα κρίσιμα σημεία που οδήγησαν στις ήττες», είπε χαρακτηριστικά.