Ανήµερα της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» τελέστηκε η καθιερωµένη θεία λειτουργία και η δοξολογία στο παρεκκλήσι του Αγίου Σάββα, εντός του Γενικού Προξενείου, όπου τιµήθηκε η µνήµη των πεσόντων στο αλβανικό µέτωπο.
Ως γνωστόν η Τουρκία, όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσµιος Πόλεµος, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να τηρήσει ουδέτερη στάση και ως εκ τούτου δεν υπήρχε ανάγκη κατάταξης των πολιτών στο στρατό. Παράλληλα, στα ορεινά της Πίνδου πραγµατοποιούνταν η εισβολή του στρατού του Μουσολίνι σε ελληνικό έδαφος. Μετά την εξέλιξη αυτή πολλοί οµογενείς αποφάσισαν να καταταγούν στον ελληνικό στρατό και για το λόγο αυτόν αποτείνονταν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος. Πολλοί από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους…
«Αν και η Τουρκία ήταν ουδέτερη […] ο εορτασµός της 28ης Οκτωβρίου έχει πολύ µεγάλη σηµασία για την Κωνσταντινούπολη, διότι από το ξέσπασµα του ελληνοϊταλικού πολέµου υπάρχουν µαρτυρίες ότι πάρα πολλοί οµογενείς –και µέλη τής εδώ παροικίας– έρχονταν σε αυτήν εδώ τη θύρα ζητώντας να καταταγούν ως εθελονταί εις τον ελληνοϊταλικό πόλεµο», είπε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη µας µιλώντας µετά το τρισάγιο, µπροστά από την πλάκα όπου είναι χαραγµένα τα ονόµατα των πεσόντων οµογενών.
«Υπάρχει η µαρτυρία του Αχιλλέα Ζαχαρόπουλου», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Σέκερης, «ο οποίος έλεγε ότι, “µε το που ξέσπασε ο πόλεµος ερχόµασταν έξω από το προξενείο ζητώντας να καταταγούµε ως εθελοντές”. Αφού έγιναν οι συνεννοήσεις, πράγµατι, γύρω στους 400 οµογενείς από την Πόλη πήγαν και πολέµησαν στον ελληνοϊταλικό πόλεµο, στα βουνά της Αλβανίας. 123 εξ αυτών δεν γύρισαν πίσω. Μαρτύρησαν υπέρ πίστεως και πατρίδος».
Ο κ. Σέκερης αναφέρθηκε επίσης στην οικονοµική βοήθεια που οµογενείς της Πόλης παρείχαν στην Ελλάδα. «Είναι γνωστές οι ιστορίες του περίφηµου “Πλοίου Κουρτουλούς”», ανέφερε, «το οποίο επί τριετία µετέφερε βοήθεια στην Αθήνα για τους Έλληνες που δοκιµάζονταν εκείνη την περίοδο. Συνεπώς η συµβολή είναι µεγάλη και νοµίζω θα άξιζε τον κόπο […] να γίνει µια πιο ενδελεχής µελέτη αυτής της περιόδου που µας τιµά όλους».
Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Πατριαρχικός Εκπρόσωπος Αρχ. Βαρθολοµαίος Σαµαράς, Αρχιγραµµατέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, η πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη µας Δανάη Βασιλάκη µαζί µε επικεφαλής των διαφόρων τµηµάτων του Προξενείου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Σταύρος Γιωλτζόγλου, ο πρόεδρος της κοινότητος Σταυροδροµίου Γιώργος Παπαλιάρης, άρχοντες οφικιάλιοι της ΜτΧΕ, εκπαιδευτικοί, καθώς και πλήθος οµογενών από την Πόλη και την Ελλάδα.
Μηνάς Βασιλειάδης
- Αναδημοσίευση από την ομογενειακή εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης Απογευματινή.