Την εποχή αυτή, η βρογχίτιδα βασανίζει πολύ κόσμο γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την ασθένεια καθώς και τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισής της.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για φλεγμονή των κύριων αεραγωγών των πνευμόνων, των βρόγχων που εκδηλώνεται με βήχα και συνήθως με απόχρεμψη. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, που σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά να υποτροπιάσει.
Στην οξεία της μορφή η βρογχίτιδα μπορεί να είναι υπεύθυνη για το βήχα και την παραγωγή πτυέλων που συνοδεύουν κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Είναι συνήθης ασθένεια που τις περισσότερες φορές προκαλείται από ένα απλό κρύωμα ή οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις (90%), η μόλυνση είναι ιογενής αλλά σε κάποιες άλλες προκαλείται από βακτήρια.
Συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες χωρίς να αφήνει υπολειπόμενα συμπτώματα.
Αν κάποιος ασθενής παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα περιστατικά οξείας βρογχίτιδας, ενδέχεται να πάσχει από χρόνια βρογχίτιδα. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας βρογχίτιδας αποδυναμώνουν και ερεθίζουν τους αεραγωγούς, οπότε με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια βρογχίτιδα. Στην περίπτωση αυτή όμως απαιτείται ιατρική θεραπεία και παρακολούθηση.
Η οξεία βρογχίτιδα είναι συχνή και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς ιατρική βοήθεια. Αν όμως υπάρχουν συμπτώματα που επιμένουν χρειάζεται ιατρική αρωγή. Η παρατεταμένη δυσκολία στην αναπνοή, ο πυρετός και ο πόνος στο στήθος είναι συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να απευθυνθούμε σε γιατρό.
Για την πρόληψη αρκεί ν΄ αποφεύγουμε παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν όπως κλειστούς χώρους καθώς και χώρους με καπνιστές αφού ακόμη και το παθητικό κάπνισμα δρα ως επιβαρυντικός παράγοντας.
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής, με στροφή σε φυσικές δραστηριότητες, τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους και φυσικά η βοήθεια από το περιβάλλον, βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των παροξύνσεων της χρόνιας βρογχίτιδας.
Ρόφημα που προσφέρεται είναι το θυμάρι αλλά και το εκχύλισμα από μαύρο σαμπούκο.
Καλό κάνει επίσης το μέλι, το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, το αλατόνερο και το τζίντζερ.