Το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους και του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του για να παραμείνει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και τόνισε την ανάγκη να προβούν και οι εταίροι της Ελλάδας στις αναγκαίες διορθώσεις.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, γνωρίζοντας μάλιστα τις συνέπειες αυτής της επιλογής.
Αναφερόμενος στο ρόλο της Γαλλίας και του Φρανσουά Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε, ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν πραγματικό ευπατρίδη ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας η Γαλλία και εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης».
Του δείπνου είχε προηγηθεί η τελετή υποδοχής του Γάλλου προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο καθώς και συνάντηση στο γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι γνωρίζει «τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα. Χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Το έχω πει, το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος, που βεβαίως πρέπει να ξεκινήσει».
Αφού τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε επίσης πως η επίσκεψή του έχει επιπλέον σκοπό να πειστούν γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Στην αντιφώνησή του μετά την προσφώνηση του Έλληνα Προέδρου, υπογράμμισε επίσης πως η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης και ότι η Γαλλία βρισκόταν πάντοτε στο πλευρό της χώρας μας.
Ακολούθως, εθίγη το θέμα των πρωτόγνωρων προσφυγικών ροών και εκφράστηκε η από κοινού καλή θέληση προσέγγισης του σοβαρού ζητήματος.